Vi er efterhånden flere rejsende som oplever at et fly bliver forsinket, og hvad gør man hvis man misser sit fly? I den her artikel hjælper vi dig med at håndtere tage hånd om denne kedelige situation.

Alene i 2018 var der, sammenlignet med året før, en fordobling af forsinkelser inden for flyfarten i Europa. Noget som de fleste, der flyver regelmæssigt, helt sikkert kan nikke genkendende til. 

I de fleste tilfælde kan ventetiden klares med en ekstra kop kaffe i lufthavnens bedste kaffebar, men det er desværre ikke altid at det er lige så simpelt og overskueligt.

Forestil dig, at dit fly er meget forsinket, og du må vente i flere timer. Man kan hurtigt få tiden til at gå i en større lufthavn. Men hvis du er strandet i en lille lufthavn, med kun to spisesteder og en lille kedelig kiosk, så hjælper det lige godt at få en kupon til gratis et gratis måltid mad.

Andre gange kan det handle om mellemlandinger på en længere rejse, hvor man ender med at miste sit næste fly på en flyforbindelse. Der tænker man nok næppe på mad, men hellere på hvordan man kommer videre og hvordan man får erstatning. 

Sådan en situation kan virke fuldstændig håbløs, og hvad gør man? 

Du er berettiget erstatning

Ofte vil flyselskabet tilbyde dig en ny gratis rejse som kompensation hvis din forbindelse er forsinket, men du kan også anmode om at få erstatning på op til 600 euro ifølge AirHelp. AirHelp hjælper rejsende med flyrelaterede erstatningssager. 

Nogen gange bærer kunden også en del af ansvaret, og hvordan/hvorfor man får erstatning er også forskelligt alt efter om du flyver til USA eller inden for Europa. Men eftersom der ikke går nogen interkontinentale fly fra Jylland, så fokuserer vi i dette tilfælde på mistede flyforbindelser inden for Europa (også selvom Aarhus Lufthavn tænker større).

Øg dine chancer for at få erstatning

Hvis dit forrige fly var forsinket, og du mister dit næste på en længere rejse, så er det godt at vide følgende, inden du beder om erstatning. 

1) Alle rejser skal være en del af samme booking. Du kan ikke kræve erstatning for et mistet fly, hvis du har booket individuelle rejser (og billetter) for hvert fly du skal med. Du skal booke alle fly i en samlet rejse med transfertid inkluderet, for at være berettiget til erstatning. Andet kan flyselskabet ikke stå til ansvar for. 

2) Hold øje med rejsens transfertid. Når du booker din rejse, er det en god ide at tjekke om du har mindst 3 timer i næste lufthavn inden du skal med dit næste fly. Det kan betale sig at rejse i ro og mag, da en planlagt transfertid på 1-2 timer ikke giver dig ret til erstatning for et misset fly. 

3) Det er ikke altid at flyselskabet kan kontrollere forsinkelser eller forudse diverse hændelser. Der kan være en passager ombord som bliver akut syg, og flyet må derfor nødlande og forstyrre rejsetiden, men det kan også dreje sig om naturkatastrofer. Derfor er det en god ide at undersøge hvorfor flyet blev forsinket, da det kan påvirke dine chancer for at få erstatning. 

Hvis dit fly er blevet forsinket, og du ud fra disse 3 punkter står godt, så har du de bedste odds for at få en god erstatning. Det kan altså sagtens betale sig at tage en erstatningssag op. Men du skal huske at det kan kræve en del tålmodighed, og at beløbet kan variere ud fra rejsens pris og destination.