Foto: Shutterstoc

At lave ETF investeringer kan være en god idé for dig, som gerne vil skyde bredt i forbindelse med investeringer samtidig med, at du sænker risikoen for tab.

Sponsoreret indhold

Der er massere af årsager til at investere i ETF’ere, som vi vil prøve at give dig et indblik i i denne artikel.

Hvad er en ETF?

Først og fremmest, hvad er en ETF handel så? En ETF er det samme som en investeringsfond, som er beskrivelsen for en fond, der indeholder flere forskellige selskaber, foreninger og lignende. Praktisk set er en ETF en indeksfond, som kan handles med på børsen.

Når man investere i en ETF, også kaldet en investeringsfond, investerer man altså i flere aktiver på en gang. Der findes forskellige slags investeringsfonde og du kan sikkert finde en, der passer til dig – hvad end du vil investere i tech branchen eller idrætsfaciliteter for dit lokalmiljø. 

Spredte investeringer: Større chance for afkast 

Der kan hurtigt være store fordele ved at investere i en ETF. Fordi der er flere aktiver i en investeringsfond, er der også større chance for et afkast. Lad os tage et meget simpelt eksempel for at skabe klarhed: Lad os kalde denne ETF for X. X består af 10 selskaber, som alle er ejet af samme koncern. Der er derfor oprettet en fond, så når man investere i denne, har man investeret i alle 10 selskaber. 

Der er unægteligt større chance for at 1 ud af 10 selskaber vil stige i værdi, end at 1 ud af 1 selskaber vil stige i værdi. Chancen er steget med mange procent! Dog er det også vigtigt at huske på, at der er stor forskel på, om man investerer 100.000 i én enkelt virksomhed eller i eksempelvis ETF’en, som vi kalder X. Her vil de 100.000 blive delt ud på alle 10 virksomheder og derfor vil hver virksomhed få en investering på 10.000 i stedet for 100.000 – og der er ingen tvivl om, at der også er stor forskel på afkastet. 

Samtidig kan man også argumentere for, at når der er forskel på afkastet, er der også forskel på, hvor meget man kan tabe. Der er større chance for ikke at tabe for meget, hvis man kun har 10.000 investeret i en virksomhed frem for 100.000.

ETF handel: En langtidssigtet investering 

Når man investerer i en investeringsfond, er man også med til at betale for omkostningerne, som hører til investeringsfonden. Der er nemlig nogle administrative opgaver, som skal håndteres, det en ETF har at gøre med forskellige aktiver, selskaber, obligationer og lignende – som blot er samlet i samme fond. Det betyder, at nogle gange går ens investering til omkostninger frem for at give et reelt afkast. 

Samtidig er dette også en årsag til, at ETF investeringen er bedst som en langtidsinvestering. Man kommer ikke hurtigt til penge, når man investerer i en investeringsfond, idet afkastet ofte er lavere, hvilket er forskelligt fra andre investeringsmuligheder såsom aktier, kryptohandel og lignende. Dog er dette blot en konsekvens af en mere “sikker” investering, hvor ens investering er delt ud over flere aktiver. 

Hvis man blot er opmærksom på, at en ETF investering ikke vil give et voldsomt afkast på en gang, men man er beredt på at det er en mere langtidssigtet investering, kan man få meget succes med ETF’ere.