Foto: Region Hovedstaden

Behandlingsstationer på hjul skal stå klar til at tage imod tilskadekomne ved terrorangreb i fremtiden. Lastbilerne kan også komme i brug til større arrangementer som Distortion og Copenhagen Marathon.

Der skal gå kortere tid fra en ulykke eller et terrorangreb og til hjælpen er fremme i København. Derfor skruer Region Hovedstaden nu op for sikkerheden og indfører to nye mobile behandlingspladser. Det fortæller Danmarks Radio.

Lægefaglig chef i regionens akutberedskab Peter Berlance fortæller, at det skal medvirke til at aflaste hospitalerne, når der sker alvorlige hændelser, som kræver masser af personale. 

– Det kunne for eksempel være en større togulykke. Men det kunne også være dét, vi alle sammen frygter, en større terrorhændelse, som vi kender fra Tyskland, Frankrig, England og senest USA, siger han til DR.

Jo længere tid, der går, før tilskadekomne får hjælp, jo højere er risikoen ofte for, at det kan ende fatalt. Derfor skal de nye behandlingspladser på hjul, de to specialbyggede lastbiler, være klar til at modtage patienter til behandling indenfor femten minutter, efter de er ankommet til ulykkestedet. Eller gerningsstedet, hvis der er tale om terror. 

130 kvadratmeter plads er der til sammen i de to køretøjer, hvor der kan behandles 40 patienter ad gangen. 

– Med vores nye behandlingspladser er både patienter og personale beskyttet mod omgivelserne, og vi kan have dem samlet ét sted. Og så kan vi sørge for, at vi kan behandle og overvåge dem, indtil der er kapacitet nok på hospitalerne, fortæller Peter Berlance til DR.

Hvis København blev ramt af et terrorangreb eller en ulykke, der involverede mange tilskadekomne vil den begrænsede kapacitet betyde, at ambulancefolk ville blive nødt til at behandle folk på græsset eller fortovet, som DR skriver. I sagens natur ikke optimalt. Region Hovedstaden har – også på grund af det relativt lave antal større ulykke hidtil – ikke været gearet til at reagere hurtigere. 

Foto: Region Hovedstaden

Ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet skal de nye behandlingsstationer også bruges til større events som Distortion og Copenhagen Marathon som supplement til ambulancerne. 

– De kan også hjælpe med at understøtte sikkerheden ved store folkelige begivenheder. Det glæder mig, at vi nu har en moderne og fleksibel løsning, som gør, at vi alle kan være lidt mere trygge, siger hun til DR.

Man kan vel aldrig være for godt forberedt til større ulykker.