Foto: Shutterstoc

Hvis du er ny på aktiemarkedet, kan det være uoverskueligt at sætte sig ind i forskellige strategier, markedsanalyser og risikoprofiler.

Netop derfor er social trading en af 2019’s vigtigste tendenser, ikke kun for nybegynderen på aktiemarkedet, men for markedet som helhed.

World Economic Forum beskrev i deres Future of Financial Services rapport fra 2015, social trading som et sofistikeret alternativ til traditionel formueforvaltning, men hvad er social trading? 

Social trading foregår på handelsplatforme, der fungerer ligesom sociale netværk for aktiehandel. På handelsplatformen har du et feed, ligesom du sikkert kender det fra f.eks. facebook. På feedet kan du se opdateringer fra finansielle markeder i realtid, dele information og skrive med andre aktionærer. Dette giver mulighed for at lære af andres handler og strategier. Social trading giver derfor nye værktøjer til uerfarne aktionærer, og minimerer den tid det kræver at analysere markedet.  

Det mest banebrydende ved handelsplatformene og social trading er imidlertid, at du kan kopiere succesfulde aktionærers strategier og handler, såkaldt copy trading og mirror trading. Dette giver både et unikt indblik i succesfulde aktionærers strategier og muligheden for at lave de samme handler som dem.  

Copy trading og mirror trading

Copy trading og mirror trading dækker begge over det, at kopiere andre aktionærers handler eller strategier. Fidusen ved copy trading og mirror trading er, at handler sker automatisk. Du behøver derfor ikke tjekke aktiemarkedet flere dagligt, men blot kontrollere din strategi et par gange om ugen. Der er flere forskellige måder som copy trading kan gøres på, men typisk foregår det sådan, at du kopierer en specifik aktionærs handler. Det kan f.eks. være en person du har særlig tillid til, en person med særlig viden eller en person med et særligt omdømme. Systemet fungerer efterfølgende sådan, at hvis de indkøber for 10% af deres portefølje i en aktie, så køber du automatisk for 10% af din portefølje i samme aktie.

Alle kan (succesfuldt) handle med aktier

Finanskrisen var et hårdt slag for investeringsbanker og andre formueforfaltere, ikke kun på pengepungen men også i form af kundetillid, og World Economic Forum beskriver social trading som tendensen, der igen vil forskubbe magtforholdene på markedet. 

Social trading er et nemt, effektivt og billigt alternativ til traditionel formueforvaltning, og så giverne det forbrugerne kontrollen over deres egne investeringer. World Economic Forum forudser derfor, at social trading vil have en lang række implikationer for måden hvorpå vi handler med aktier, og at investeringsbanker og formueforvaltere vil få mere konkurrence og være nødt til at højde deres serviceniveau og give deres kunder flere forskellige investeringsmuligheder. Men hvad er det lige præcis, som social trading kan, der er så revolutionerende?

  • Lavere barriere. Det kræver ofte en langt mindre formue at begynde at handle med aktier via handelsplatforme. Den nedre grænse for investeringer og administrationsgebyrer er ofte lavere end hos traditionelle formueforvaltere, hvilket åbne markedet for nye spillere.
  • Algoritme drevet. Services som tidligere krævede stor viden og erfaring bliver nu håndteret af systemer og algoritmer, hvilket sænker administrationsomkostninger og behovet for manuel indblanding. 
  • Myndiggørelse af kunden. Styrkelse af menigmands finansielle kundskaber ved hjælp af let tilgængelige finansielle analyser og værktøjer, gør dem i stand til at skabe og udføre deres egne investeringsstrategier. 
  • Tillid til massen. Muligheden for at udnytte de kapaciteter og erfaringer, der eksisterer i netværket på handelsplatformen, til at skabe en bedre forståelse af markedet, og derved tilbyde billige alternativer til investeringersbanker mv.  

Kom godt i gang

Argumenterne er mange, for at blive herre i ejet hus, og selv styre sin formue, men hvad skal du gøre, hvis du gerne selv vil i gang med at handle på en handelsplatform?

  • Lav altid en demo-konto først. Når du kigget rundt omkring på nettet og undersøgt forskellige platforme, så er det en god ide at lave en demo-konto. Demo-konti er et godt værktøj, når du leder efter en platform, fordi de tillader dig at afprøve platformen og handelsmiljøet i realtid. De fleste platforme tilbyder demoer, og her kan du afprøve forskellige strategier, lære at fungere som begynder og vigtigst af alt, så kan du prøve alle aspekter af platformen. 
  • Prøv først med lavt beløb. Det kræver en masse træning og praksis virkelig at beherske online handel. Hvis du investerer en stor sum penge med det samme og taber, er det ikke sikkert, at du vil have nok kapital til at investere i fremtiden. Derfor er det en god ide at starte i det små. 
  • Platformens ry og rygte. Aktiehandel er langt mindre reguleret end andre finansielle markeder, og der er mange døgnfluer. Sørg for at tjekke platformen grundigt, før du indsender et depositum. 
  • Juridiske regler. En anerkendt platform, der opererer på det europæiske marked, bør være reguleret og registreret. Tjek særligt efter Cysec, FCA og ASIC, før du går videre, da dette i sidste ende sikrer dig retlig sikkerhed og succesfuld handel.