Mathilde Froustey og Carlo Di Lanno i Helgi Tomasson's "Romeo & Julie". Foto: Erik Tomasson

San Francisco Ballet optræder for første gang på Det Kongelige Teater til efteråret. Kompagniets balletmester, Helgi Tomasson, glæder sig til at vende tilbage til København, hvor han startede sin balletkarriere.

I 1985 indledte San Francisco Ballet, USAs ældste balletkompagni, en ny æra, da den islandske balletstjerne Helgi Tomasson tiltrådte som balletmester. Tomasson startede ellers sin karriere her i København, hvor han som ung optrådte på Pantomimeteatret i Tivoli. Det er derfor en helt særlig oplevelse for ham i dag at tage sit kompagni med tilbage til København.

“Det betyder utroligt meget for mig at sætte forestillingen op i Danmark -både på et personligt og på et professionelt plan,” siger Helgi Tomasson. “Jeg tilbragte hver sommer i København, fra jeg var 15 år, hvor jeg studerede og dansede på Pantomimeteatret. Romeo og Julie er desuden et samarbejde mellem mig og den danske designer Jens-Jacob Worsaa, der har lavet ballettens scenografi og kostumer. Derfor blev jeg meget glad, da min gode ven og kollega Nikolaj Hübbe inviterede kompagniet til at komme og optræde i København. Vi glæder os.”

Tomassons’ Romeo og Julie tog i 1994 USA med storm og har siden vundet sin plads blandt de fineste og mest passionerede fortolkninger af Shakespeares eviggyldige historie. Trinsproget og Sergej Prokofjevs storslåede musik forener skønhed og elegance i det sorgfyldte drama om de unge elskende fra rivaliserende familier, som kun kan forenes i døden. Den verdensberømte danske scenograf Jens-Jacob Worsaae har stået for dekorationer og kostumer.

Kompagniet optræder på Operaen fra den 30. oktober til den 2. november akkompagneret af Det Kongelige Kapel. Med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Læs også: EB.dk