København V. Foto: Shutterstock

Der er rift om de små lejligheder i København, og det har kun gjort andelsboligerne i byen mere populære. Så populære at folk er villige til at betale tusinder ‘under bordet’ til sælger. Men det vil flere politikere nu gøre op med.

Hvis du er på boligjagt i København, eller har været det for nylig, så ved du, hvilket helvede markedet er for købere netop nu.

Priserne på ejerlejligheder stiger eksplosivt måned for måned, og det er efterhånden ikke et særsyn, at en toværelses med god beliggenhed koster tættere på tre millioner end to. Eller endda på den vanvittige side af tre millioner. 

Men det er ikke bare svært at få fingrene i en lejlighed. Kampen om tag over hovedet har desværre også skabt et ucharmerende fænomen, hvor sælgere af andelslejligheder rask væk kræver hundredtusindvis af kroner fra rådvilde købere. 

I afmagt og desperation hoster folk op med 50.000, 100.000 eller endnu mere, så de kommer forrest i boligkøen. 

Den efterhånden almindelige praksis er ulovlig og kan udløse fængselsstraf til sælger. Alligevel har købere dårlig mulighed for at kræve deres penge tilbage, som de har udleveret under bordet, som reglerne er i dag. Det skriver dr.dk

Som køber af en andelsbolig mister man nemlig allerede retten til at lægge sag an mod sælger efter et halvt år. 

Ved køb af andre boligtyper har man ellers hele tre år til at kræve pengene tilbage, hvis man har betalt for meget for en bolig.

Erik Mathiessen, der er boligadvokat med speciale i andelsboliger, siger til dr.dk, at fristen er urimeligt kort. 

– Der er jo en del, der først bliver opmærksom på, at det sælger har gjort, er ulovligt, når de kommer til generalforsamling et år efter, at de har købt boligen. Og så kan det være for sent, siger han.

– Der er slet ikke nogen grund til, at man har den her korte frist for andelsboliger. Man kan bare ophæve den, og så gælder der de samme regler som ved andre boliger, nemlig tre år. 

Politikere på Christiansborg er gået i gang med at forhandle om reglerne for køb af andelsboliger, og flere partier er parate til at ændre loven, så købere får bedre mulighed for at sagsøge sælgere.

– Radikale Venstre vil gerne være med til at se på det. Jeg har set eksempler, hvor folk ikke har haft mulighed for at gøre en sag klar på et halvt år, og jeg synes, det vil være logisk at give folk noget mere tid, siger Radikale Venstres boligordfører Andreas Steenberg til dr.dk.

Dansk Folkeparti og Konservative oplyser ligeledes, at de er klar til at se på reglerne. 

Regler for andelsboliger:

  • Andelsboliglovens § 5 siger, at en andelsbolig ikke må koste mere end den fastsatte værdi af boligen plus forbedringer. 
  • Forældelseslovens § 3 siger, at boligejere har tre år til at kræve penge tilbage eller afslag i købesummen – men at andelsboliger er undtaget.
  • Andelsboliglovens § 16 siger, at købere af andelsboliger har seks måneder til at kræve penge tilbage. De seks måneder gælder fra det tidspunkt, hvor køberen ‘kendte eller burde have kendt’ sit krav. 

Kilde: Andelsportal.dk

65 bænke forsvundet i København det seneste år – nu har politiet gjort et gennembrud