Økonomisk trængte familier kan få hjælp til julemaden af initiativet Stop Spild Lokalt. Foto: Mie Brinkmann

Coop åbner i samarbejde med kampagnen Stop Spild Lokalt deres butikker efter lukketid lillejuleaften, så økonomisk trængte københavnere kan få mad på bordet i juledagene.

En and på bordet, knas i skålene og pakker under træet kan løbe op i tusindvis af kroner. For mange danske familier giver julen anledning til panderynker og hovedpine, fordi de ikke har råd til at stable en klassisk juleaften på benene.

Derfor har en gruppe frivillige arrangeret at afhente overskudsmad i Coops forretninger efter lukketid 23. december, som bliver givet videre til økonomisk trængte familier.

Initiativet hedder Stop Spild Lokalt og er landsdækkende, men i København alene er der tale om 36 butikker, der holder åbent efter lukketid lillejuleaften, og de frivillige har allerede koordineret, hvem der afhenter mad i de forskellige butikker i hovedstaden.

Mange har meldt sig som frivillige hjælpere, efter at KBH.dk skrev om initiativet for to uger siden, og derfor er det nu bare familierne, der skal modtage maden, som initiativtagerne efterlyser.

Når maden er blevet afhentet i de 36 supermarkeder, bliver sagerne fordelt på tre uddelingssteder på henholdsvis Amager, Nørrebro og Vesterbro, hvor familier, som har brug for en håndsrækning, kan komme forbi og hente en pose med mad og julegodter kvit og frit.

– Vi har fået det hele på plads og har aftalt med butikkerne, hvad tid vi kan komme og hente maden. Derefter bliver det delt ud på Fælledvej, Tårnbyvej og Saxogade, siger Maria Jakobsen, der er frivillig koordinator for initiativet i København, til KBH.dk.

– Vi kan ikke love folk, at de får alle ingredienserne til en julemiddag, fordi vi endnu ikke ved, hvad vi får af butikkerne, men det bliver i hvert fald noget lækkert til julen. Vi regner med at få noget kød, noget grønt, noget brød, nogle mejerivarer og måske noget sødt. Vi pakker en pose til hver modtager.

Det kan være en omgang som denne, økonomisk trængte københavnere får udleveret 23. december. Foto: Maria Jakobsen/Stop Spild Lokalt

Maria Jakobsen håber, at der dukker masser af københavnere op, som kan bruge lidt hjælp til juledagene. Mange har allerede tilmeldt sig på Facebook i grupperne Uddeling af overskudsmad 23/12 og Stop Spild Lokalt (København “Indre by”)

– Man kan også bare møde op. Man behøver ikke tilmelde sig på Facebook, men det giver os et meget godt overblik over, hvor mange poser vi skal pakke. Derudover kommer der løbende oplysninger derinde, som er værd at holde øje med, siger Maria Jakobsen og tilføjer, at der ikke er noget krav om dokumentation. 

– Man skal ikke bevise, at man har brug for julehjælp. Vi regner med, at folk har pli nok til kun at dukke op, hvis de rent faktisk mangler hjælp, så det lader vi være op til folks egen samvittighed.

De frivillige hjælpere uddeler mad fra Fælledvej 12 på Nørrebro og Korsvejens Skole på Tårnbyvej 1 sent om aftenen 23. december, mens uddelingen fra Saxogade 13 på Vesterbro foregår tidligt 24. december.

Familier med børn på Nørrebro og Amager har også mulighed for at lave aftaler om afhentning 24. december, så de ikke skal ud sent om aftenen lillejuleaften. 

– Jeg håber at se en masse mennesker, og jeg regner da også med, at der kommer mange. Hvis der er noget i overskud, skal vi nok finde nogen at give det til – for eksempel herberger, siger Maria Jakobsen.

Flere informationer om adresser og tidspunkter kan findes på Facebook her

Coop åbner 37 butikker i København efter lukketid lillejuleaften – hjælp med at tømme hylderne