Foto: Shutterstoc

På trods af at huspriserne har været stigende siden finanskrisen ebbede ud, så er det stadig muligt for familier uden friværdi at købe hus i Aarhus og Københavns omegn.

Dette er grundet en solid fremgang i realløn og en halvering af udgifter på renterne.

Det har faktisk vist sig, at det er blevet økonomisk lettere for børnefamilier siden 2012, at købe et lille hus i enten Aarhus Kommune eller i kommunerne omkring København. Det er altså også dem, der ikke står med en friværdi fra en ejerlejlighed eller andelsbolig.

De oplysninger kommer fra en ny analyse, der er foretaget af Boligøkonomisk Videncenter under Realdania.

”I forstæderne allertættest på København er det blevet sværere at få råd til hus, end det var i 2012. Men vi er overraskede over, at der er så mange steder i relativ nærhed af byen, hvor det omvendt er blevet nemmere at få hus og have,” fortæller Michael Harboe Møller, der er økonom hos Boligøkonomisk Videncenter til Politiken.

Grunden til at det er blevet lettere at flytte i hus skyldes, at flere familier har fået mere luft i økonomien.

Siden 2012 hvor priserne er steget væsentligt på huse, er renten på et fastforrentet lån faldet med 50 %. Dertil skal man regne med, at der har været lønstigninger for 9-10 % i gennemsnit i samme periode. Hvis man har i sinde at låne en million kroner med afdrag, så vil det cirka koste 3.500 kroner om måneden efter skat.

Går du med tanke om at realisere et huskøb, men har svært ved at kunne finde den nødvendige økonomi i øjeblikket, så er der mulighed for at finde en løsning på dette. Det er nemlig muligt at finde et billigt lån på nettet, hvor pengene vil være tilgængelige på din konto kort tid efter. Dette kunne være her og nu løsningen, så du kan få realiseret drømmen om at blive husejer.

Huskøb er fortsat ikke for alle

Selvom det er blevet væsentligt lettere at købe hus i de nævnte områder, så er det stadig ikke alle, der har råd til at kunne slå sig ned i et hus. Analysen fra Boligøkonomisk Videncenter viser, at en familie på mindst fire skal have en årsindkomst på minimum 800.000 kroner, før det kan hænge sammen med et køb af et hus på 125 kvadratmeter i eksempelvis Birkerød, Rødovre eller Søborg.

Der gives et eksempel på, at indtægten svarer til lønnen for et yngre lærerpar, og derefter vil familien så skulle kunne klare sig for de resterende 15.500 kroner om måneden, når de faste udgiver er betalt.