Hjælp familier i nød med at få flæskesteg på bordet juleaften. Foto: Jonathan Bjerg Møller

Julen handler om samvær og hygge, men højtiden er samtidig en årlig påmindelse om, at mange danskere ikke har råd til at hoppe med på vognen.

Et juletræ, en and, flæskesteg, kartofler, rødkål, guf, gaver og pynt. Det løber hurtigt op i flere tusinde kroner for en enkelt aften, og det er absolut ikke alle, der kan rive den slags penge ud af budgettet. 

Af samme grund er der år efter år tilbud om julehjælp via foreninger, organisationer og frivillige tiltag. I år er ingen undtagelse. 

Den landsdækkende kampagne ‘Stop Spild Lokalt’ har fået Coop til at åbne alle deres butikker efter lukketid 23. december, så frivillige kræfter kan tømme hylderne for de sidste rester af julemad, som så kan blive givet videre til værdigt trængende inden juleaften.

Maria Jakobsen er frivillig koordinator for initiativet i København, og hun håber, at flere frivillige vil melde sig til at køre ud til butikkerne og hente maden.

Coop åbner 37 butikker i København efter lukketid 23. december, og selvom mange allerede har meldt sig som frivillige, så er der brug for endnu flere hænder.

– Vi har rigtig mange butikker i København, så vi skal bruge mange hjælpere. Som det er nu, er der to frivillige til at tømme hver butik, men jeg har ikke en bil at sende ud til at alle butikker. Jeg gad godt kunne sende 2-3 biler ud til hver butik, fordi der er rigtig meget mad, siger Maria Jakobsen til KBH.dk.

Hun håber, at 100 eller endda 200 flere melder sig, og hun kan især godt bruge stærke mænd og kvinder, som ikke er bange for at tage fat og slæbe.

Når maden er blevet afhentet, skal den afleveres og sorteres på tre uddelingssteder i København, hvorfra maden bliver fordelt til de personer, som endeligt skal modtage dem. To af stederne er allerede på plads – det bliver på Nørrebro og Vesterbro. Men Maria Jakobsen mangler stadig et sted på Amager, og hun håber, at nogen tilbyder lokaler inden længe. 

– Det er en kæmpe opgave, jeg har kastet mig over. Jeg sidder med min computer og tablet og telefon, og så jeg jeg ellers papirer rundt om mig, hvor jeg prøver at få det hele til at hænge sammen og koordinere, hvilke frivillige der skal ud til hvilke butkker.

– Men det er fedt at være med. Det er sjovt, og det er rart at komme ud og gøre en forskel. Det er altid utrolig hyggeligt på selve aftenen, og man får en rar følelse af, at man har hjulpet nogen, der virkelig har brug for det. Hvis man ikke kan hjælpe økonomisk, så kan man give en hånd på denne måde, og det giver en rar fornemmelse, siger Maria Jakobsen til KBH.dk.

Hun fortæller, at maden går til personer og familier, som ikke har råd til julen, men at der også er planer om at donere mad til herberger i byen.

Hvis du ønsker at melde dig som frivillig hjælper 23. december, skal du blot melde dig ind i gruppen Julehjælp kbh (Stop Spild Lokalt) på Facebook.

Hvis du har brug for julehjælp, så kan du melde dig ind i gruppen Stop Spild Lokalt (København “Indre by”) på Facebook, hvor der løbende kommer information. 

Nu begynder salget: Køb dit juletræ på Hillerødgade eller Amager – pengene går til de hjemløse