Pressemeddelelse

Musikeren Louis Jarto har slået verdensrekorden og spillet en koncert på verdens nordligste permanente bosættelse.

Du har måske set en musiker på TikTok og Instagram med sixpence og undertrøje, stå i et vejarbejdshul og spille en “random koncert” for nærmest ingen mennesker. Men denne gang har han spillet en koncert et sted, hvor civile personer ikke må tage hen.

Louis Jarto, som har mottoet: “Random koncerter indtil vi spiller på orange scene!”, spillede nemlig sin hidtil mest opsigtsvækkende random koncert på Station Nord – han netop er kommet hjem fra. Station Nord ligger på den 82. breddegrad, et sted, hvor kun forskere og Sirius-patruljen normalt bevæger sig. Den forrige verdensrekord tilhørte et hold norske musikere, som spillede på den 78. breddegrad på Svalbard. Et viralt stunt som blev iscenesat af Greenpeace ved at musikeren spillede koncert med instrumenter lavet af is. Louis Jarto har hermed slået dem med hele 4 breddegrader med sin stivfrosne random koncert. DET VAR IKKE MENINGEN Louis Jarto havde ikke regnet med at skulle slå en verdensrekord med en af sine random koncerter.

Et specielt bygget fly hjalp

Men han hørte i sidste uge om et specielt fly, som fløj op til basen med forsyninger, som altså er det absolut nordligste sted med beboelse i verden. Han fik kontakt med ukrainerne, som meget sjældent flyver mod det nordligste Grønland i deres gamle ukrainske fragtfly Antonov 12, og fik lov til at komme med på turen. Turen er blevet hemmeligholdt i et stykke tid, fordi Forsvaret skulle tjekke alle optagelserne fra turen, som findes på TikTok og Instagram, selv soldaterne på Station Nord kendte ikke til Louis Jarto’s stunt – da det med Louis’ egne ord: “ellers ikke vil være random”.

Turen krævede også, at han skrev under på, at ingen havde ansvaret for hans sikkerhed, for deroppe er det naturen, isen og isbjørnene, der hersker. SIRIUSPATRULJEN I CHOK “Hvordan er han kommet herop?” lød det fra en patruljefører fra Siriuspatruljen, da der blandt de få soldater, som arbejder på og omkring Station Nord, gik rygter om, at en civil havde lusket sig ind i militærbasen. Det resulterede i en kammeratlig samtale Louis Jarto og soldaterne imellem, hvor patruljen spurgte ind til, hvad Louis Jarto vidste om arktis, og han dertil svarede: “Jeg har engang været i Oslo.” til opadvendte mundviger fra Soldaten. Louis Jarto fortæller videre: “Det var vigtigt for mig, at koncerten var random. Jeg vil gerne skabe uforglemmelige minder med mine koncerter, og jeg håber, at en random koncert inde på deres militærbase kan være en af dem!” JEG STOPPER IKKE.

Selvom Louis Jarto nu har en verdensrekord med i sin orange kuffert, så stopper han ikke med at spille random koncerter, før han står på orange scene på Roskilde Festival. “Jeg bevæger mig, som en gletsjer fra istiden, langsomt, men uimodståelig mod Orange Scene” siger han og fastslår: “Jeg vil have, at folk ved, at de kan opnå alt lige meget, hvor de starter fra – det er det vigtigste med den her verdensrekord.