To rønnetræer på Assistens Kirkegård måtte i denne uge fældes. Foto: Miljøpunkt Nørrebro

I denne uge er to træer blevet fældet på Assistens Kirkegård. Nu skal en ny plan for området sikre, at parken forbliver en grøn oase på Nørrebro, og at flere gamle træer ikke lider samme skæbne.

Træerne har stået der i årevis, og hver dag går mødre med barnevogne, cyklister og kærester hånd i hånd tur under trækronerne på Assistens Kirkegård på Nørrebro. 

Men i denne uge måtte Københavns Kommune fælde to gamle rønnetræer på kirkegården, da træerne var i fare for at vælte, fordi de var blevet syge.

Den pludselige fældning af træerne fik flere borgere til at tro, at kommunen havde tænkt sig at fælde flere tilfældige træer. Organisationen Miljøpunkt Nørrebro nåede at blive bekymret.

– Vi havde hørt, at hele alléen skulle fældes. Men det virker til, at forvaltningen rent faktisk har lyttet til parkens brugere i dette tilfælde, siger Anders Jensen, der er centerleder for Miljøpunkt Nørrebro, til KBH.dk.

Der var nemlig en god grund til den akutte fældning af de to rønnetræer, og Københavns Teknik- og Miljøforvaltning bekræfter overfor KBH.dk, at de pågældende træer var ramt et angreb af honningsvamp og andre nedbrydende svampe.

Derfor var det nødvendigt, at kommunen greb ind og fjernede træerne hurtigt for at sikre, at de ikke kastede grene af sig eller væltede under en storm, hvilket kunne have forvoldt skade på kirkegårdens brugere. 

Den risiko er der nemlig, når træer bliver inficeret med nedbrydende svamp.

– Rønnetræerne var blevet syge, det er helt sikkert, og det har vi også set dokumentation for. Derfor har vi intet imod, at træerne fældes. Men vi har været bekymrede for, at man pludselig ville ændre parken uden at inddrage brugerne, siger Anders Jensen til KBH.dk. 

I denne uge måtte to rønnetræer fældes på grund af et svampeangreb. Foto: Miljøpunkt Nørrebro

Alléen er en stor trafikåre for både cyklister og gående samt kommunens skraldebiler. Foto: Miljøpunkt Nørrebro

Kommunen har valgt at plante fem nye træer ved alléen på Assistens Kirkegård i tilfælde af, at flere træer skal fældes på grund af sygdom, men derudover skal alléen fortsat bestå.

For i begyndelsen af februar skal kommunen, lokaludvalget og Miljøpunkt Nørrebro holde et møde i Parkbrugerrådet, hvor der skal skabes en ny helhedsplan for Assistens Kirkegård.

– Her skal vi finde fælles fodslag og en god balance mellem den lokale, romantiske have, som beboerne kan gøre brug af, og så den rationelle brug af haven til drift og som transportvej, siger Anders Jensen til KBH.dk. 

Han mener, at det er vigtigt, at man kigger på hele området, når man skal vurdere, hvordan det 20 hektar grønne område fremover skal udvikle sig.

Det er døde træer som disse, at Miljøpunkt Nørrebro gerne vil have fjernet til fordel for nye træer i parken. 

– Der er sket store forandringer og pres på området, blandt andet i form af en ny metrostation, og derfor kommer der også flere ønsker til, hvad kirkegården skal bruges til, og det er en af vores få grønne områder i bydelen.

– Det er vores håb, at der bliver flere penge i budgetterne, så man kan udskifte nogle af de døde træer, så de ikke bare sygner hen, siger Anders Jensen til KBH.dk. 

Frisørsalon på Amagerbrogade udsat for indbrud – nu advarer Connie mod stjålne gavekort