Har du game mønter liggende derhjemme? Så er der bud efter dem.

Hus Forbi efterlyser 25-ører til et originalt byggeprojekt i deres nye hus i Vanløse. Måske kan du hjælpe?

De hjemløses avis Hus Forbi er flyttet fra Nørrebro til billigere og mere rummelige lokaler på Jernbane Allé i Vanløse og har i den forbindelse kastet sig over et byggeprojekt, som kræver lidt hjælp fra danskerne.

I forbindelse med flytningen til det nye hus i Vanløse, hvor Hus Forbi har købt en gammel bank med herskabeligt udtryk, er det nemlig blevet besluttet at bygge en hjemmelavet salgsdisk, som blandt andet skal være udgjort af en gammel bankboks, der gemte sig i husets kælder, og en bordplade fyldt med tusindvis af 25-ører.

Når de hjemløse avissælgere kommer forbi for at købe en bunke Hus Forbi for 12 kroner stykket, som de senere sælger videre på gader og stræder i hovedstaden og omegnskommunerne for 20 kroner, vil det være ved den specielle salgsdisk, at sælgerne får udleveret aviserne.

– Vi vil gerne lave en salgsdisk, der inkorporerer stedets historie og sjæl. Der er noget meget herskabeligt over huset, som har højt til loftet og stuk. Så vi kom på, at det kunne være rigtig fedt at lave et specialbygget møbel med en bordplade af 25-ører og en gammel bankboks, siger Stinne Otte, der står for den digitale kommunikation hos Hus Forbi.

Hun fortæller, at det er et tilfælde, at det lige er 25-ører, som Hus Forbi har besluttet at bruge til bordpladen. Det kunne også have været en anden mønt – men der er noget sjovt ved, at den er udgået, og samtidig giver kobberet et udtryk, forklarer Stinne Otte til KBH.dk.

Hus Forbi har af flere omgange efterlyst de små kobbermønter, der blev afskaffet i 2008, og de har allerede modtaget 1.662 gamle 25-ører, som er klar til at blive sat ind i salgsdisken.

– Hvor har det været skønt at åbne postkassen og finde alle jeres kobber-mønter – en lille skattekiste. Vi mangler dog stadig 1.978 mønter. Så hvis der stadig er 25-ører i gemmerne, modtager vi med kyshånd. Og hvis I har idéer til, hvordan vi ellers får fat i 25-ører, så kom endelig med dem, skriver Hus Forbi på Facebook.

Det er nogenlunde sådan her, bordpladen kommer til at se ud. Foto: Hus Forbi / Facebook

Stinne Otte siger til KBH.dk, at danskernes lyst til at hjælpe med at opstøve og aflevere de gamle 25-ører har været stor.

– Folk synes helt sikkert, at det er sjovt at være med til at støtte det her projekt. Det koster nemlig ikke alverden, for det er noget, de alligevel har liggende derhjemme. Så de bliver bare glade for at kunne hjælpe. 

– Jeg er ikke sikker på, hvor mange mønter vi mangler nu, men det seneste, jeg har hørt, er, at der er kommet en kvinde forbi, hvis mand er møntsamler, og han har 1.000 gamle 25-ører liggende, som han gerne vil donere. Så jeg tror snart, vi er i hus.

Hvis du har en bunke 25-ører liggende derhjemme på kistebunden, og du gerne vil hjælpe, så kan du sagtens nå at få dine gamle mønter foreviget i bordpladen:

– Mønterne kan sendes til Hus Forbi, Jernbane Allé 68, 2720 Vanløse. Eller de kan afleveres hos os eller smides i brevsprækken i porten til højre, oplyser Hus Forbi.

Mangel på døde: Københavns Universitet vil have din krop