Andele er svære at få fat på i København, men det er ikke helt umuligt. Foto: Shutterstock

Udbuddet af andelslejligheder i København er historisk lavt. Hvis du vil ind på markedet, må du arbejde for sagen – men så kan det til gengæld også lade sig gøre.

Hvis du er på jagt efter en andelsbolig i hovedstaden, så har du med garanti bemærket, at der er virkelig langt mellem snapsene. 

Der bliver sat færre og færre andelslejligheder til salg via ejendomsmæglere i København, fordi de går som varmt brød. Flere andelsejere er simpelthen begyndt at sælge selv for at undgå udgiften til mægleren, fortæller Boliga til KBH.dk.

Hvorfor smide tusindvis af kroner til ejendomsmægleren, når man med en enkelt opdatering på Facebook kan sælge sin lejlighed til sin lillebrors kammerat?

Men det betyder også, at det er rasende svært som køber at komme ind på markedet. De fleste andele bliver solgt via private netværk og på selvsalgssider, og det går lynhurtigt.

Andelslejligheders popularitet er steget de senere i år i takt med, at priserne ejerboligerne i København nærmest er eksploderet. Hvis man kan få fingrene i en andel, har man en chance for at sidde billigere på en attraktiv beliggenhed i byen. 

Men her opstår problemet. For hvordan får man fat i en andelslejlighed, når de efterhånden er sværere at finde end en klump rav på stranden?

Vil du ind på andelsmarkedet? Måske kan de følgende råd hjælpe dig på vej. Foto: Shutterstock

Ifølge Manja Johansen, der er daglig leder af Boliga Selvsalg, kan det sagtens lade sig gøre. Men det kræver en ihærdig indsats og en portion tålmodighed. Her følger hendes bedste råd til at blive andelsboligejer. 

1) Vær vågen
– Man skal simpelthen holde øjne og ører åbne hver dag hele tiden. Det gælder om at holde sig opdateret på markedet flere gange dagligt, siger Manja Johansen til KBH.dk.

Begynd at overvåge alle de sider på nettet, hvor andelsboliger typisk bliver sat til salg. Det kan være på dba.dk, selvsalg.dk, Facebook, boligsiden.dk, Boliga.dk og lignende. Du skal kigge flere gange om dagen, så du hurtigt kan springe til, når en interessant bolig bliver lagt ud. Flere af siderne tilbyder også at sende dig en mail, når en bolig, som matcher dine ønsker, bliver sat til salg.

Og det er altså ikke umuligt at få fingrene i en lejlighed på den måde:

– Hvis man tjekker flere gange dagligt, så har man en chance, siger Manja Johansen. 

2) Sæt dine nærmeste i sving
– Man skal bruge sit netværk og selv sige til dem, at man leder efter en andelsbolig, lyder rådet fra Manja Johansen. 

Mange lejligheder bliver solgt via netværk i dag. Folk vil hellere lave en hurtig aftale med nogen de kender, som kender nogen, og det er måske dig. Så fortæl alle du kender – venner, familie og kollegaer – at de endelig må give lyd, hvis de hører om en andel i deres netværk.  

Der er rift om andelene i København, så det gælder om at være vågen. Foto: Shutterstock

3) Skriv dig op
Det er ikke kun via ejendomsmæglere og private opslag, at andelsboliger bliver sat til salg. Mange andelsforeninger i København har interne og eksterne ventelister, som kun venter på, at du skriver dig op. 

– Der findes desværre ikke en samlet oversigt over dem, så det gælder bare om at google sig frem, siger Manja Johansen fra Boliga.

Der findes mange små og store andelsforeninger i København, hvor det er muligt at blive skrevet op eksternt. Og når du først er kommet ind i foreningen, kommer du på den interne venteliste, så du for eksempel hurtigere kan få fat i en større lejlighed i forening. Så brug en smule tid på at finde frem til andelsforeningerne og skrive dig op – det kan vise sig at være rigtig godt givet ud.

4) Sæt dig ind i konceptet
– Man skal sætte sig ind i andelsboliger som boligform, så man forbereder sig på, hvad man er ved at gå ind til. Der er andre forhold, der gør sig gældende end ved leje og ejer – det er ikke bare en bolig, man køber. Man får gæld og formue med i købet. Hvis man lige sætter sig ind i, hvad det går ud på, så bliver man ikke overrasket, hvis boligafgiften pludselig stiger, siger Manja Johansen til KBH.dk.

Det er for eksempel anlægs- og vedligeholdelsesprojekter, der kan hæve boligafgiften, og dette bør fremgå af referater, budgetter og regnskaber. 

Banken fungerer heldigvis som en stopklods for dårlige køb. Din bank skal altid godkende andelsboligforeningens økonomi, og på den måde kan du sikre dig, at du ikke er ved at investere en masse penge rigtig dårligt.

Det kan også være en god idé at alliere dig med en boligadvokat, som kan tjekke den forening, du er ved at købe dig ind i – og selvfølgelig hjælpe dig med at gennemskue, om du på nogen måde bliver snydt af sælger. Det er især et godt råd at følge, når købet skal gennemføres hurtigt, som det jo ofte sker i disse tider.

Ejerboligerne i København koster efterhånden en formue. Derfor er andelene steget i popularitet.

5) Vær klar til at rykke
– Der er meget få udbudte andelslejligheder, så når du endelig finder noget, skal du være klar til at rykke hurtigt. Ellers risikerer du at blive sorteret fra af sælger, for der er rift om boligerne, lyder det fra Manja Johansen.

Sørg derfor for at have alt på plads. Du skal (som der står i punkt 4) vide, hvad det vil sige at købe sig ind i en andelsforening, så du ikke går gennem købsprocessen som ét stort spørgsmålstegn. Derudover skal du sørge for at have et lånebevis klar fra din bank, så du kan vise sælger, at du er klar til at handle med det samme. 

Frank Jensen vil bygge helt ny bydel: Byd velkommen til Lille Vesterbro