Der er blevet fyret fyrværkeri af på Østerbrogade ved Trianglen i flere uger, fortæller Per Gudmann, der er træt af larmen. Foto: Per Gudmann

Per Gudmann fra Østerbro er træt af, at hans naboer ikke overholder fyrværkeriloven. Det går hårdt ud over sårbare mennesker og dyr – og ender måske med et forbud, mener han.

Per Gudmann er træt af, at fyrværkeri allerede kan købes fra den 15. december, og at folk ikke overholder loven om kun at anvende fyrværkeriet fra 27. december til 1. januar.

Han bor på Østerbrogade og har en indtrængende bøn til sine naboer: Stop med at fyre krudt af uden for den lovlige periode, for der er mange, både mennesker og dyr, som bliver voldsomt påvirkede af lydene. 

– Jeg synes, det er fantastisk at se på, så det er ikke, fordi jeg er imod fyrværkeri, men jeg ville bare ønske, folk ville stoppe med at fyre krudt af de dage, hvor det ikke er lovligt. Problemet er, at der sidder en masse børn, syge, ældre og dyr, der bliver utrygge og stressede, siger han til KBH.dk.

For at folk med egne øjne kan se, hvor problematisk det er, har han optaget en video af sin 10-årige hund Børste, der dagen efter nytårsaften stadig ryster af frygt over de høje lyde på Østerbro, hvor der stadig blev fyret masser af krudt af i dagene efter nytårsaften.

– Jeg er virkelig ked af, at mange derude ikke overholder krudtloven. Der bliver stadig skudt meget af konstant. Hvorfor skød I ikke det hele af i går? Børn, gamle, syge personer og dyr har det virkelig skidt, når der skydes af. Her på Østerbro har det stået på i over tre uger, skriver 46-årige Per Gudmann i et opslag til sine naboer på Facebook.

Han har to ønsker. For det første håber han, at folk bliver bedre til at overholde loven og lade være med at fyre af uden for den lovlige periode. Dernæst mener han, at der skal nogle politiske ændringer til:

– Det er lige så slemt på Nørrebro og Vesterbro og alle de andre steder i København, hvor der bor mange mennesker. Jeg oplever, at der bliver skudt krudt af uden for den tilladte periode.

– Og jeg forstår ikke, hvorfor fyrværkeri allerede skal være til salg fra 15. december. Så er det jo klart, at der bliver fyret af i flere uger. Man kan jo heller ikke sætte børn ind i en slikbutik og bede dem om ikke at spise noget, siger Per Gudmann til KBH.dk.

Han er bange for, at konsekvensen at de mange overtrædelser af fyrværkeriloven bliver, at det ender med et forbud mod at anvende fyrværkeri, fordi folk ikke kan finde ud af at overholde loven. Og det ærger ham.

– Hvor er det æv, at vi ikke bare kan nyde det nytårsaften – for smukt er det. Men jeg tror, at det om senest et par år bliver fuldstændig ulovligt, så klap dig selv på skulderen, skriver han i opsangen til sine medborgere.

– Det er ikke, fordi jeg synes, at folk er idioter. De hygger sig jo bare med lidt skæg og ballade. Men jeg håber, at de får øjnene op for, hvad det gør ved dyr og mennesker, når de fyrer af uden for den tilladte periode. Det er bare træls, og de ødelægger det for os andre, hvis det ender med at blive helt ulovligt, uddyber han.

Per Gudmann fortæller, at han har investeret i en cd med fyrværkerilyde, som han har afspillet for sin hund i en hel måned op til nytårsaften for at vænne den til lydene. Men det hjalp desværre ikke.

Den stakkels hund rystede og savlede voldsomt, da den hørte de ægte fyrværkerilyde, og den vil stadig ikke udenfor efter mørkets frembrud. Ifølge Per Gudmann tager det omkring 14 dage efter nytår, før Børste er sig selv igen og stopper med at være bange.

Se videoen af Børste herunder, som Per Gudmann filmede 1. januar.

Historien bag vejnavnet: Derfor hedder det Købmagergade