Tivoli holder pressem¿de inden Œbningen af PŒske i Tivoli 31. marts 2023. (Foto: Bax Lindhardt/ Tivoli)

Pressemeddelelse fra Tivoli

Tivoli bliver aldrig færdig, udtalte Tivolis grundlægger Georg Carstensen for præcis 180 år siden, da han svarede sine kritikere, der var trætte af, at han hele tiden fandt på noget nyt til glæde for gæsterne.  Med påsken og forårets komme åbner Tivoli indgangene for en sæson helt i forlystelseshavens grundlæggers ånd med nye koncertnavne, teaterforestillinger, spiseoplevelser og Tivolis prisbelønnede og mest populære forlystelse, Rutschebanen, som runder 110 år. Gæsterne får også fornøjelse af ny Klods-Hans ballet på Pantomimeteatret, hvor Dronning Margrethe skaber scenografi og kostumer, og tv-vært og komponist Philip Faber står bag musikken. Der lægges ud med påsketema, hvor påskeliljer, lam, påskeæg og æggeskattejagter sætter scenen for helligdagene.

Sommersæsonen trilles i gang den 22. marts og løber til og med den 22. september, hvor der afsluttes med fyrværkeri.  Dørene åbnes klokken 11:00

Det bliver Lisbet Dahl, Rikke Bilde, Thomas Eje, James Price fra Tivolirevyen som kører årets første åbningstur i Rutschebanen kl. 11:30   

Tivolis direktør Susanne Koch Mørch siger:

”Vinteren er brugt på omfattede vedligeholdsarbejde i forlystelseshaven, hvor gæsterne bliver mødt af en nyrenoveret forplads i Hovedindgangen. Vi har i år en række fejringer, som gæsterne kan se frem til. Pantomimeteatret runder i år 150 år, og det betyder, at vi sætter særligt fokus på balletten i år. Gæsterne kan se frem til balletpremieren på Klods-Hans, og så får vi besøg af internationale balletkompagnier. Nye entreprenante restauratører sætter deres præg på forlystelseshaven, og årets klassiske og rytmiske koncerter skal nok give mange anledninger til, at Tivoli bliver rammen for masser af fællesskabsoplevelser. Det er svært ikke at være optimist, men vejret og konjunkturerne er altid ubekendte spillere. Lige nu glæder vi os efter en lang mørk vinter til at åbne indgangene for de mange gæster til påske.”


Flere Fredagsrock-navne afsløres

Når Tivoli slår dørene op for sommersæsonens 186 åbningsdage, markerer det ikke kun begyndelsen på en ny sæson, men også ankomsten af et nyt stort kulturprogram. Sommersæsonen inviterer bl.a. på 24 Fredagsrock-koncerter og lægger ud med Coco O. den 12. april. Derudover kan det nu afsløres, at Medina, der pt. er den mest efterspurgte popdiva optræder til Fredagsrock den 2. august. Hun skrev sig i 2009 ind i dansk musikhistorie med albummet Velkommen Til Medina, der blandt andet kastede sange som Kun For Mig, og hun er blevet et lydtapet for mange loyale fans liv siden. Foruden Medina, kan Tivoli også offentliggøre, at Folkeklubben fylder forlystelseshaven med poptoner og dansk lyrik i særklasse, når de spiller til Fredagsrock den 19. juli. Sidste år udgav den populære og underspillede trio det anmelderroste album Mere end en klub, og på deres 2023-turnékunne de melde udsolgt flere steder. Den 28. juni indtager selveste Take That Plænen, mens Rasmus Seebach inviterer til Fredagsrock den 21. juni, og det bliver rockbandet Saveus, der afslutter årets Fredagsrock-sæson. Hele Fredagsrock-programmet afsløres torsdag den 21. marts.

LørdagsHits og Syng med i Tivoli-navne afsløres
Tivolis LørdagsHits-koncept, med musik man kender og kan synge med på, vender også tilbage. LørdagsHits afvikles over otte lørdage i juli og august måned og hylder musik, der stadig holder efter flere årtier, og som alle kan synge med på. Det kan nu afsløres, at Dodo & the Dodos den 27. juli og Birthe Kjær den 10. august optræder til LørdagsHits. Sidst Birthe Kjær malede byen rød i Tivoli var i 2022, hvor hun spillede til Fredagsrock. Et andet stort nationalikon, som indtager Plænen i år, er Shu-Bi-Dua 2.0, der den 24. august igen bliver en del af LørdagsHits-koncerterne. I anledning af bandets 50-års jubilæum, blev Shu-Bi-Dua genfødt i 2023 som Shu-Bi-Dua 2.0, hvor de spillede deres første koncert i Tivoli og lukkede LørdagsHits-sæsonen. Gruppen har optrådt så mange gange, så antallet af koncerter i Tivoli fortaber sig i tågerne.

Flere afsløringer
Med Allsång på Skansen som forbillede fortsætter Tivoli også med at præsentere publikum for koncerter på Plænen, hvor Annette Heick som syngende vært med Tivolis Salonorkester står bag Syng Med i Tivoli på udvalgte torsdage i juni, juli og august. Her kan det bl.a. røbes, at Maria Montell & Bryan Rice den 6. juni og Zindy Laursen & Michael Carøe den 4. juli vil være på plakaten som ”Syng med i Tivoli”-solister. LørdagsHits og Syng med-programmet er fortsat i proces og offentliggøres senere. Gæsterne kan også se frem til at opleve, at astronauten Andreas Mogensen besøger Rasmus Klump og hans venner i forlystelseshaven, og det er også i år, at Tivoli markerer Tivoli Gardens 180-års jubilæum. 

Pantomimeteatret fejrer 150 år med ny forestilling med Dronning Margrethe som scenograf.

I anledning af at Pantomimeteatret i år har eksisteret i Tivoli i 150 år, sættes der ekstra fokus på ballet i Tivoli. H.C. Andersens klassiske eventyr om Klods-Hans bliver lavet som ny ballet på Pantomimeteateret. Den prisbelønnede koreograf og solist ved Den Kongelige Ballet Tobias Praetorius står bag koreografien. Musikken er skrevet af komponist og tv-vært Philip Faber, og Dronning Margrethe laver scenografi og kostumer. Klods-Hans er den niende forestilling i Tivoli med Dronning Margrethe som scenograf, og den får premiere 22. juni 2024. Derudover kommer der gæsteoptræden med Hamburg Ballet John Neumeier i maj måned og New York City Ballet i Tivolis Koncertsal til august.

Glassalen fyldt med satire, revysang og dyr
Glassalen, der traditionelt trækker mange gæster til Tivoli, byder på et alsidigt program. De mindste gæster i forlystelseshaven kan glæde sig til klassikeren Dyrene i Hakkebakkeskoven, som opføres fra den 23. marts i Glassalen. Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby indtager Glassalen fra 3. april i form af den musikalske satiregruppe Platt-Form. Trine Pallesen optræder fra d. 16. april med et rørende musikalsk portræt af Eurovision-vinder Grethe Ingmann. Glassalen lægger også scene til en ny omgang af Tivolirevyen fra den 6. juni, med et hold som i år består af revylegenden Lisbet Dahl, Thomas Eje, James Price, Rikke Buch Bendtsen, Rikke Bilde og revytalentet Mikkel Becker Hilgart. Tivolirevyen fejrer i år 140-års jubilæum og har en række overraskelser i baghånden.   

Festival sætter nye standarder 
Tivoli Food Festival blev sidste år besøgt af mere end 40.000 madglade gæster, og i år vender festivalen tilbage (18.05.24 – 26.05.24). Programmet byder bl.a. på seks forskellige danske regioner, som rykker ind på Plænen og sælger deres friske, lokale råvarer. Der er også langbordsmiddage, DM i blindsmagning samt talks og shows med kendte kokke og gastroprofiler, mens mange af Tivolis restauranter byder på særlige festival-menuer til nedsatte priser. I september kan Tivolis gæster opleve forlystelseshaven i fuldt flor under Tivoli Have og Blomsterfestival, sidste år havde mere end 50.000 besøgende. (01.09.24 – 15.09.24) I år inviteres gæsterne til nye blomsterudsmykninger, blomsterdyster, smagninger og udstillinger af internationalt anerkendte blomsterkunstnere.

Klassisk musik er en vigtig del af årets sommersæson
Tivoli får besøg af nogle af verdens fremmeste klassiske musikere. Internationale topnavne som Anne-Sophie Mutter, Yuja Wang, Jonathan Tetelman, Mischa Maisky og Angel Blue er alle at finde på Tivolis scener hen over sommeren. Tivoli har desuden fokus på at åbne det klassiske univers for flere gæster, som måske ikke så ofte går til klassiske koncerter, men som er nysgerrige på klassisk musik. Her kan de fx opleve Mesterstykker i Tivoli, hvor Mathias Hammer præsenterer yndlingsstykker fra musikhistorien. Sæsonen sluttes af med en musikalsk duel mellem Hammer selv og Frederik Cilius. Der er også mulighed for at høre klassisk musik uden koncertbillet til de i alt 10 Plæne-koncerter, 20 con amore-koncerter i Koncertsalen og tre koncerter i Glassalen med danske stjerneskud.  

Spise i Tivoli: Fra schnitzel til Michelin
Der er i år flere gastronomiske nyheder i Tivoli. Mikkeller puster nyt liv i den nyrestaurerede restaurant Færgekroen ved Tivoli Søen, som i øvrigt fejrer 90-års fødselsdag i år. Ambitionen er at skabe et moderne spisested, hvor Færgekroens traditioner og charme går hånd i hånd med opgraderet kromad og Mikkellers verdensberømte øl. Også ved restaurant Mazzoli’s sker der nyt i år, når restauranten udvider med et italiensk hjørne, som serverer gelato, aperitivo og store og små italienske specialiteter. Tivolis madglade gæster kan desuden se frem til en sommersæson med hele fire pop-ups i Michelin-klassen fra ind- og udland i Det japanske Tårn.

Runde fødselsdage til klassiske forlystelser
Siden Tivolis første åbningsdag i 1843 har forlystelserne, restauranterne sammen med haveanlægget været blandt de store trækplastre, hvor der løbende har været udskiftninger. I år runder Dæmonen 20 år, Det gyldne Tårn 25 år og Mælkevejen kan fejre 5-års fødselsdag. I år er det også 110 år siden, at Tivolis gæster for første gang kunne tage en tur i Rutschebanen, mens det er hele 140 år siden, at man for første gang kunne nyde udsigten fra en ballongynge. De to ikoniske forlystelser må dog se sig slået af restaurant Grøften og Pantomimeteatret, som i år kan fejre hele 150-års fødselsdag. Tivoli bliver aldrig færdig, og fornyelse og tradition har altid gået hånd i hånd helt i Tivolis grundlæggers Georg Carstensens ånd. Det vil gæsterne atter erfare efter et besøg i forlystelseshaven i København.

Hundens dag, Islands Nationaldag og meget mere
Tivoli markerer flere mærkedage, blandt andet Danmarks befrielse den 4. og 5. maj, Norges Nationaldag den 17. maj, Islands Nationaldag den 17. juni, sankthansaften den 23. juni, 4th of July og Tivolis fødselsdag den 15. august. Tivolis gæster kan også i sommeren 2024 opleve Hundens Dag, Musikskolernes Dage, Tivoli Gospel Festival og Børnekordage, og også i år kommer Tivoli til at hylde Hovedstadens Beredskab, Region Hovedstaden og Københavns Politi under temaet Hverdagens Helte.

Året Tivoli plakat 2024 og CHART
Sidste års 180 års fødselsdagsplakat blev en så stor succes, at Tivoli har valgt at genindføre en årsplakat igen. Årets nye Tivoliplakat tager udgangspunkt i den tilstand man uvægerligt kommer i, når man gæster Tivoli. Kvinden på plakaten svæver over jorden forført af Tivolis magiske sansebombardement. Blomsternes pragt, lyden af glade børn og musik fra scenerne, det nøje afstemte lys, duften af diverse delikatesser, farvernes fine spil, og ikke mindst – de andre glade gæster. Den er skabt af kunstneren Thomas Winkler.  Og så vender samtidskunsten tilbage til Tivoli i år. I samarbejde med CHART, den førende begivenhed for samtidskunst i Norden, præsenterer Tivoli igen i år kunstværker i Haven, der er udvalgt eller skabt til Tivoli. Udstillingen kan opleves fra til den 29. august, og kunstværkerne er placeret i hele Haven. 

Tivolisæsonerne for 2024 er som følger: Sommersæson: 22. marts – 22. september Halloween i Tivoli: 10. oktober – 3. november Jul i Tivoli: 15. november 2024 – 5. januar 2025
Jubilæer i Tivoli 2024:
Tivoli Garden 180 år. Pantomimeteatret 150 år. Grøften 150 år. For 80 år siden trængte Schalburgtagekorpsets Peter-gruppe ind i Tivoli og placerede flere bomber. Mange bygninger nedbrændte eller blev totalskadet bl.a. Koncertsalen, Glassalen og Dansehallen. Danmark var for første gang vært for det Europæiske Melodi Grand Prix for 60 år siden. Finalen blev lørdag den 21. marts 1964 transmitteret direkte fra Tivolis Koncertsal. Tivolis første ballongynge blev opført for 140 år siden. Rutschebanen 110 år. Det gyldne Tårn fylder 25 år. Mælkevejen fylder 5 år   Tivoli i blomst Tivoli vil i marts og maj måned være tilplantet med omkring 80.000 tulipaner og 25.000 bundplanter, der matcher hinanden. Imellem tulipaner og bundplanter vil påske- og pinseliljer, kejserkroner og perlehyacinter indgå som et kompliment i kompositionerne.   Efter løgplanternes afblomstring vil Haven blive tilplantet med et miks af sommerblomster, stauder og græsser med skiftende blomstringstid hen over sommeren.