Car windshield with rain drops and frameless wiper blade closeup. 3d render

Det er vigtigt, at dine vinduesviskere fungerer upåklageligt. De er nemlig afgørende for dit udsyn af bilens for- og bagrude.

Sponsoreret indhold

For at sikre, at de fungerer, som de skal, skal de skiftes i ny og næ. De bliver nemlig slidt af støv, insekter og blade om sommeren. Om vinteren er det derimod snavs, is og sne, der slider og ødelægger dine viskerblade.

Hvornår skal bilens viskerblade skiftes?

Der kan være flere grunde til, at dine viskerblade skal skiftes. Det er selvfølgelig vigtigt, at du handler hurtigt, hvis de ikke giver et ordentligt udsyn. 

Ligeledes skal du skifte dem, hvis de efterlader striber på ruden, når de bruges. Derudover kan du også opleve, at de begynder at hoppe henover ruden. Sker det, er det også vigtigt, at du skifter dem.

Kan du se, at de er synligt slidt, betyder det, at de længe skulle have været skiftet. Er du i tvivl om, hvorvidt der er tid til at skifte dine viskerblade, bør du søge yderligere oplysninger om udskiftning af viskerblade.

Hvordan skifter man viskerblade?

Det er heldigvis ikke specielt vanskeligt at skifte viskerblade på din bil. Derfor skal du ikke være bekymret for, om du selv kan gøre det.

Herunder finder du en guide til, hvordan du trin for trin kan skifte viskerblade på vinduesviskerne på både forrude og bagrude.

Forrude

På nogle nyere biler skal du først bringe viskerne op i en såkaldt servicestilling, inden det kan lade sig gøre at skifte viskerbladene.

Årsagen til dette er, at dele af vinduesviskeren er under frontklappen, hvorfor du ikke kan komme ordentligt til dem, hvis de ikke er i servicestilling. Det gøres forskelligt fra bil til bil, men som udgangspunkt skal du følge disse trin:

 1. Start med at dreje tændingen en gang.
 2. Klik derefter tændingen retur.
 3. Klik en enkelt gang på viskerarmen, for at aktivere dem. Nu kører de op i den påkrævede servicestilling.

Sådan skifter du viskerbladene

 1. Start med først at fjerne det gamle viskerblad. Det er vigtigt, at du har godt fast i viskerarmen, så den ikke knækker, eller du taber den. Sker det, er der en risiko for, at det slår skår i forruden. Desuden kan der være forskel på bilers viskerblade, men ofte kan du klikke det af, før du fjerner det, ved at løfte det af en lille krog.
 2. Læg igen viskerarmen forsigtigt ned, mens du gør klar til at montere det nye blad. Alt efter hvilket viskerblad, der skal monteres, har du to muligheder:
  1. Med til viskerbladet er der en løs kappe. Den skal du klikke fast på viskerbladet. På viskerblad og kappe er der en pil, der skal pege samme vej. Når du har sikret dette, skal du klikke viskeren på viskerarmen i pilens retning, hvorefter du kan lægge viskerarmen ned.
  2. Du skal starte med at sætte dine viskerblade på viskerarmen. Det gøres ved at føre viskerarmen gennem midten af viskerbladet, hvorefter du kan klikke det fast på en krog. Dernæst skal du lukke palen henover og klikke den på plads.

Bagrude

Hvis det er bagruden, der skal skiftes viskerblade på, kan du glæde dig over, at det er endnu lettere. Det kræver nemlig blot, at du følger disse simple trin:

 1. På viskerarmen er der monteret en lille pal, du klikker ind på. Nu kan du skubbe hele viskerarmen fri og tage den af.
 2. Når dette er gjort, skal du blot skubbe det nye viskerblad nedover armen, og til sidst skal det klikkes på.

Tip: Vask ruderne, når du får nye viskerblade på

Når du har skiftet dine viskerblade, er der mange, der glemmer en af de vigtigste oplysninger om viskerblade; at de slides, hvis din rude er beskidt.

For at sikre, at du ikke skaber slitage på dine nye viskerblade med det samme, bør du vaske dine ruder. Dermed er du sikker på, at der ikke er skidt og snavs på ruderne, der ender med at ødelægge dem.

Inden du er helt færdig med arbejdet, bør du derfor tage en spand med sæbevand og en børste, hvorefter du giver ruden (eller ruderne) en tur. På den måde gør du i hvert fald, hvad du kan for at undgå unødig slitage.

Informationskilder:

Oplysninger om viskerblade autodeleshop.dk

Oplysninger om udskiftning af viskerblade autobutler.dk