Når metroen åbner i Sydhavnen i 2024, venter der brugerne en helt særlig oplevelse. De fem stationer på Sydhavnslinjen får fem unikke kunstværker.
Metroen er smart og hurtig, når man skal fra A til B.
De førerløse tog kører hele tiden, og ligesom med sporvognene kommer der altid en metro til, hvis man ikke lige når den første.
Men det er de færreste passagerer, der bruger meget tid på at kigge sig omkring på metrostationerne, der på trods af deres pæne udseende godt kan fremstå lidt anonyme.
Men sådan skal det ikke være, når metroen åbner i Sydhavnen på den såkaldte Sydhavnslinje. Her har man nemlig vendt designet af metrostationerne helt på hovedet og fået fem danske kunstnere til at skabe hver deres kunstværk på de nye stationer.
Den kommende Sydhavnslinje vil bestå af de fem underjordiske stationer Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg. Den nye metrolinje forventes at give 53.000 daglige passagerer i det samlede metronet.
– Det har været meget udfordrerende, men også super spændende. Alle stationer har været tegnet og klar, og med dette projekt er kunstnerne virkelig gået ind og har udfordret stationernes udtryk.
Sådan lyder det fra Mimi Larsson, der er chefkonsulent i Metroselskabet, og som har været den drivende kraft bag udsmykningen af de fem stationer.
– Da metroen åbnede, var det første generation af arkitektur og design. Om lidt åbner Cityringen, der har et mere intuitivt udtryk i forhold til at kunne orientere sig under jorden, fordi stationerne får forskellige farver og materialer på væggene.
– Med Sydhavnslinjen er vi nu fremme ved tredje generation, og det bliver en helt unik oplevelse at tage metroen, siger Mimi Larsson til KBH.dk.
Metroselskabet har i samarbejde med Statens Kunstfond valgt fem danske kunstnere, der skal udsmykke hver deres metrostation på Sydhavnslinjen fra Havneholmen til Ny Ellebjerg.
Danske kunstnere som Rene Schmidt, Superflex og Pernille With Madsen skal frembringe hver deres udgave af et kunstværk, der integreres direkte i stationen, og som pendlere og rejsende skal kunne beskue i mange år frem.
Kunstnerne har kunne eksperimentere med forskellige udtryk, blandt andet kunstgruppen Superflex, der har vendt en hel metrostation på hovedet.
Men det er en del af kunsten at lege med stationernes udtryk, mener Mimi Larsson, der har været glad for samarbejdet med kunstnerne:
– Så længe kunstværkerne ikke står i vejen for sikkerheden eller for stationernes formål, så har rammerne været ret frie og der har været en god dialog mellem os og kunstnerne, og det er jo meget specielt at skulle forklare, hvordan et kunstværk skal se ud mange år i forvejen, siger Mimi Larsson til KBH.dk.
I arbejdet med de fem kunstneres værker oplever Mimi Larsson flere og flere detaljer, men også nogle byggetekniske detaljer, som hun er meget spændt på at se udfoldet, når stationerne står færdige:
– På Enghave Brygge skal Pernille With Madsen støbe lyslederledninger direkte ind i betonpaneler, der bygges ind i stationens vægge. Hun får blandt andet assistance fra Teknologisk Institut til at finde den rette form og materialer. Det synes jeg, lyder helt vildt spændende, og jeg glæder mig til at opleve det, siger hun til KBH.dk.
I sidste ende er det passagerne, der skal benytte stationerne, som skal finde glæde i kunstværkerne, og det tror Mimi Larsson, kan give de rejsende noget ekstra med i bagagen.
– En direktør fra London Underground udtalte engang, at metroen er med til at forme humøret for Londons borgere. Og jeg tror, at der er noget rigtigt i, at disse værker kan være med til at give nogle rejsende en ekstra oplevelse, når de tager på arbejde eller hjem til deres kæreste. Jeg mener grundlæggende, at vi skal turde prøve noget nyt, for metroen er noget nyt, og det har vi tænkt os at gøre her, siger Mimi Larsson til KBH.dk.
Det er Villum Fonden og Det Obelske Familiefond, samt Statens Kunstfond der betaler for værkerne. Udsmykningen koster sammenlagt 18 millioner kroner.
Sydhavnslinjens i alt fem stationer og stå efter planen klar i midten af 2024.
I videoen her kan du møde kunsterne og se mere til deres værker:
Kinesisk hot pot-restaurant popper op hos Mikkeller i Viktoriagade på Vesterbro