De samlede ledere på konferencen i København. Foto: Ana Santl

I denne weekend mødtes 150 mennesker fra 43 forskellige lande i 24 timer i København, for at blive enige om et simpelt, men kraftfuldt løfte, som alle i tech-industrien kan afgive: The Tech Pledge.

Tænketanken, ved navn Techfestival150, har lavet dokumentet, The Tech Pledge, som skal være tech-industriens svar på lægeløftet. Et løfte, som alle individer i branchen kan afgive. Ved at underskrive dokumentet tilslutter man sig de tusindevis af individer, der forpligter sig til at kæmpe for, at teknologien tjener mennesket, samfundet og demokratiet – og ikke omvendt.

Ansvarlighed i en teknologisk æra

I en tid præget af Cambridge Analytica, datamisbrug, masseovervågning, ulovlige lydoptagelser og afhængighedsdesign, er der brug for en ny retning i tech-industrien. En retning, som nu bliver defineret af industrien selv.

Det er på baggrund af den erkendelse, at designere, virksomhedsledere, web-legender, aktivister og investorer fra hele verden nu har taget lederskab ved at skabe The Tech Pledge. Den mangfoldige gruppe af internationale mødtes i 24 timer under dette års Techfestival i København for at tage pulsen på tech-industrien med en ambition om at skabe et “pledge”, der forankrer industrien i et løfte om at vægte mennesket og samfundet over forretningsmodellerne. At kæmpe for demokrati, menneskerettigheder og FN’s verdensmål. At tjene sit lokalsamfund og reagere på kritik. At genindføre en ansvarlig tankegang som rygraden i branchen – og ikke mindst; at holde hinanden ansvarlige for, hvad industrien skaber.

En fortsættelse af Copenhagen Letter og Copenhagen Catalog

Forud for The Tech Pledge, har tænketanken skabt The Copenhagen Letter, et opråb fra industrien om at definere en ny retning, samt The Copenhagen Catalog, der var 150 vejledende principper for netop denne. The Copenhagen Letter er blevet underskrevet af mere end 5.000 digitale ledere fra hele verden, og er sammen med The Copenhagen Catalog blevet lovprist af internettets pionerer. Med The Tech Pledge skal der nu skabes handling bag ordene og hensigterne.

“Hvis tech skal vende tilbage til sine menneskelige rødder og træde ind i den samfundsbevidste tidsalder, så skal alle, der arbejder i tech-verdenen til at tænke og agere anderledes. Vi håber, at The Tech Pledge kan blive et redskab til, at folk i branchen kan tage et standpunkt og begynde en forandringsrejse” – Thomas Madsen-Mygdal, grundlægger af Techfestival samt procesfacilitator for tænketanken.