Tusindvis af borgere bliver berørt af en fejl hos PostNord Strålfors, hvor tarmkræftprøver er blevet sendt til de forkerte borgere i hovedstaden. Foto: Shutterstock

PostNord Strålfors har sat forkerte CPR-numre på screeninger til tarmkræft. Kræftens Bekæmpelse kalder fejlen uacceptabel, og frygter at borgere med symptomer på kræft ikke bliver opdaget i tide.

Grundet en fejl hos PostNord Strålfors vil omkring 3.400 borgere i København inden længe modtage en ny invitation til screening for tarmkræft.

De samme borgere fik ellers også tilsendt prøvesæt tilbage i slutningen af august, men nu har Region Hovedstaden opdaget, at der var sat forkerte CPR-numre på prøveglassene, som borgerne skulle aflevere deres afføring i.

– Det skyldes, at invitationerne er blevet pakket forkert grundet en fejl hos PostNord Strålfors, hvor invitationerne er blevet pakket manuelt, siger Else Hjortsø, vicedirektør i Region Hovedstadens Center for Sundhed, til KBH.dk.

Fejlen blev opdaget ved, at undrende borgere i Region Syd henvendte sig i starten af oktober, og siden har en redegørelse fra PostNord Strålfors vist, at der også kan være flere fejl i invitationerne til screeningen i hovedstaden.

Men Else Hjortsø kan ikke sige, hvor mange borgere der er berørt af fejlen, og derfor har man valgt at sende nye prøvesæt ud til alle borgere, som også deltog i undersøgelse i sidste runde.

– I de prøver, hvor vi har fundet blod i afføringen, har vi inviteret borgerne ind til en kikkertundersøgelse af tarmen. – Men vores bekymring går selvfølgelig på, at der muligvis er andre borgere, der skulle have haft tilbudt en kikkertundersøgelse også, men som på grund af fejlen ikke er blevet indkaldt, siger Else Hjortsø.

Dybt alvorligt
I alt modtager knap 3.400 borgere i regionen et brev, hvor Region Hovedstaden beklager fejlen. I næste uge bliver der så sendt en ny runde invitationer ud til borgerne, og Region Hovedstaden ser på fejlen med stor alvor.

– Jeg synes, at det er rigtig forfærdeligt, at det kan ske. Vi tager det dybt alvorligt, og vi ser med stor alvor på denne sag. Men vi har også valgt, at vi nu fokuserer på borgerne og minimerer den usikkerhed, som visse borgere har oplevet, siger Else Hjortsø til KBH.dk.

Hos PostNord Strålfors beklager man også den fejl, der er sket i håndteringen af prøverne.

– I Strålfors beklager vi, at der har været fejl i forsendelserne. Ikke mindst over for de borgere, der bliver påvirket og nu må tage prøven om. Fejlen skyldes problemer med vores pakkemaskiner, der har medført, at et mindre antal invitationer er blevet håndteret manuelt.

– Der er altså tale om en menneskelig fejl, der ikke må ske. For at undgå at der sker fejl igen, har vi indført nye rutiner og skrappere tilsyn i tilfælde af maskinstop, lyder det fra Elisabeth Wesselson, der er kommunikationsdirektør for PostNord Strålfors, i et skriftligt svar til KBH.dk.

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder man fejlen for ‘uacceptebel’.

– Det allerværste ved denne sag er, at nogle borgere i hovedstaden ikke får opdaget deres kræftsygdom i tide. Det kan gøre behandlingen sværere og øge patientens behandlingstid, og i alleryderste konsekvens kan patienter risikere at dø på grund af deres sygdom, der ikke bliver opdaget i tide, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse, til KBH.dk.

Han mener, at reglerne skal skærpes for eksempelvis PostNord Strålfors, så en sådan fejl ikke sker igen. 

– Vi mener, at regionerne skal sikre, at sådanne firmaer skal under samme tilsyn som resten af sundhedssektoren, så der er klare retningslinjer, så en fejl af den karakter ikke sker igen, siger Leif Vestergaard. 

Region Hovedstaden afventer stadig en endelig redegørelse fra PostNord Strålfors, som efter planen ligger klar på mandag, og Kræftens Bekæmpelse har også udbedt sig en redegørelse fra Danske Regioner i forbindelse med fejlen. 

Borgere i andre regioner er også blevet ramt af fejlen, og i alt er cirka 4.000 borgere på landsplan blevet berørt af fejlen hos PostNord Strålfors, der er et selvstændigt firma under PostNord, der håndterer pakker og leverancer for erhverskunder. 

Rie blev brændt af på sin bryllupsdag: Få timer før vielsen kom hjælpen fra uventet side