Det kommer næppe til at ske foreløbig, at medarbejdere i kommunen låner Københavns Rådhus gratis til private arrangementer. Foto: Shutterstock

Hele 75 procent af københavnerne er i en ny måling ‘uenige’ eller ‘overvejende uenige’ i, at kommunens politikere skal kunne låne festsalene på Københavns Rådhus gratis til private arrangementer.

Sagen har rullet siden september og kostet Anna Mee Allerslev (R) posten som integrations- og beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune.

Siden har det vist sig, at hun ikke er den eneste københavnske politiker, der har lånt rådhusets lokaler gratis. En ydelse, der koster minimum 65.000 kroner for almindelige borgere.

I går, tirsdag, kom det frem, at overborgmester Frank Jensen selv gav grønt lys for den praksis, at medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation kan låne salene kvit og frit. Beslutningen blev truffet på et møde mellem gruppeformændene i Københavns Borgerrepræsentation tilbage i 2012. 

Men spørger man byens borgere, så mener et overvældende flertal, at kommunalpolitikere skal betale for lån af festlokaler ligesom alle andre.

I hvert fald svarer tre ud af fire borgere i en måling foretaget af Kantar Gallup for Berlingske, at de er ‘uenige’ eller ‘overvejende uenige’ i en påstand om, at lokalpolitikere i København skal kunne låne lokaler på rådhuset til afholdelse af private arrangementer som for eksempel bryllup uden at betale.

Omvendt mener kun 17 procent af de adspurgte københavnere, at det er i orden, at kommunens politikere låner lokaler på rådhuset gratis.

Frank Jensen siger til Berlingske, at han er blevet klogere, efter at sagen er kommet frem i lyset.

– Havde jeg vidst, hvad jeg ved i dag om det her forløb, ville jeg selvfølgelig ikke have rådgivet én eneste kollega til at holde sin bryllupsreception på Rådhuset. Alle kan se i dag, at det er blevet opfattet, som om nogle folkevalgte har fået noget, københavnerne ikke kan få. Mens det, der har været tiltænkt, var, at når andre kan få lov at blive gift på Rådhuset og holde et bryllupsarrangement, så skulle en folkevalgt også kunne.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) var den første politiker, der fik lov til at låne en festsal på rådhuset kvit og frit, da hun holdt bryllupsreception i oktober 2012. Hun har siden lovet at betale pengene tilbage efter et massivt pres.

Anna Mee Allerslev, der sad som integrations- og beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune og var spidskandidat for Radikale Venstre ved kommunalvalgtet, har helt trukket sig ud af politik. Hun har desuden tilbagebetalt de 65.000 kroner, som hun sparede, da hun holdt bryllupsreception på rådhuset.

Derudover har Radikale Vestres gruppeformand i København Tommy Petersen nu betalt for sin fødselsdagsreception. Radikale Venstres Henrik Nord har også betalt pengene tilbage for sin bryllupsreception, som blev afholdt på rådhuset.

Frank Jensen erkendte i går over for Radio24syv, at det ikke er rimeligt, at politikere har adgang til særlige goder.

– Jeg tror, at vi er kommet dertil, det har sagen jo vist, at folk i dag ikke kan leve med, at der er nogen, der kan gøre noget, som alle andre ikke kan.

Men det er ikke tilfældigt, at medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation pludselig står i kø for at betale pengene tilbage for leje af lokaler, og at overborgmesteren nu godt kan se, at det er urimeligt, at politikere kan låne festsalene på rådhuset gratis.

Carsten Mai, som er tidligere rådgiver for forhenværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, siger til Berlingske, at holdningsændringen handler om ‘behagesyge’, fordi vi er midt i en kommunalvalgkamp. Politikerne siger blot det, vælgerne vil høre:

– De siger, at de er blevet klogere, men hvis de tog hånden på hjertet, er svaret nærmere, at sagen har været fremme. De har fundet ud af, at medierne siger, at københavnerne ikke synes, at det er okay, og så bevæger de sig. Men kun fordi pressen er her, siger Carsten Mai til Berlingske.

Nu åbner det nye Noma på Refshaleøen: Disse københavnere får vild rabat