Det er det store skilt ud mod Blegdamsvej, der har fået sindene i kog hos naboer til hospitalet. Foto: Ole Bo Jensen/Region Hovedstaden

Naboer til Rigshospitalet raser over et stort skilt på facaden, der lyser ind i folks lejligheder. Beboerne har rettet henvendelse til kommunen, der mener, at reglerne er blevet overholdt.

Det står med store bogstaver på en af hovedstadens mest kendte facader.

Det store skilt lyste indtil for nylig op på Rigshospitalet i aftentimerne. Men selvom skiltet, der vender ud mod Blegdamsvej, ikke lyser i øjeblikket, så er naboerne ikke glade:

Det bliver nemlig formentlig snart tændt igen.

– Det er jo et meget skarpt lysende skilt, og naboerne generes jo af lyset, når de kigger ud fra deres altan.  

Sådan lyder kritikken fra 43-årige David Asmussen, der er en af de borgere på Østerbro, der er utilfreds med skiltets påtrængende tilstedeværelse.

– Det har kostet over 630.000 kroner at opsætte skiltet, og ingen andre virksomheder må på den måde sætte et skilt op. Hvorfor har der ikke været en nabohøring i denne sag? Det undrer mig dybt, siger David Asmussen til KBH.dk. 

Via en aktindsigt hos Region Hovedstaden, som KBH.dk er i besiddelse af, har David Asmussen fundet ud af, at skiltet har kostet hospitalet 632.000 kroner at opsætte.  

Han mener, at det oplyste skilt er omsonst, da alle borgere i forvejen ved, hvor Rigshospitalet befinder sig. Derfor kan han ikke se formålet med det – andet end gener.

– Det er ikke okay, at skiltet lyser op på den måde. Der er masser af skilte i gadeplan, der viser vej mod Rigshospitalet. Desuden er vi bange for, at den her sag giver mulighed for, at andre firmaer kan sætte skilte op, siger David Asmussen til KBH.dk.

Skiltets lys generer naboerne, lyder det fra en af de lokale borgere. Foto: Ole Bo Jensen/Region Hovedstaden

Men skiltet blev slukket i efteråret, da kommunen blev gjort opmærksom på sagen, fortæller centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Steffen Rasmussen.

– Når forvaltningen (Teknik- og Miljøforvaltningen i Købenahvn, red.) bliver opmærksom på et skilt, som er sat op i byrummet uden den fornødne tilladelse, beder vi den ansvarlige om at bringe forholdene i orden, så de lever op til lokalplanen.

– Og det har vi selvfølgelig også gjort i denne sag, hvor Rigshospitalet er blevet bedt om at slukke lysskiltet, siger Steffen Rasmussen til Østerbro Avis. 

Men skiltet kommer til at lyse igen, da Rigshospitalet har søgt om tilladelse til at tænde skiltet igen. 

– Vi er i dialog med Rigshospitalet om sagen, og de har nu søgt om tilladelse til at sætte skiltet op. Vi er i øjeblikket i gang med at behandle sagen, og den bliver håndteret på lige fod med alle andre sager, siger Steffen Rasmussen til avisen.

Da skiltet ellers er i overensstemmelse med lokalplanen for området, er det ikke nødvendigt, at naboerne høres i sagen.

I et skiftligt svar fra Region Hovedstaden til David Asmussen begrundes facadeskiltet med, at bygningen er et vartegn, og at Rigshospitalet modtager patienter fra hele landet samt udlandet, hvor skiltet kan hjælpe dem med at finde vej til bygningen. 

Men den forklaring er David Asmussen bestemt ikke tilfreds med. Han mener, at skiltet har været spild af penge og ressourcer og ikke tjener noget andet formål end at genere naboerne.

– Hvis man ved, hvor hårdt sundhedsvæsenet er presset, så er denne sag jo absurd.

– Når kommunen først beder hospitalet om at slukke lyset, og derefter giver dem tilladelse igen, så bliver beboerne stadigvæk ikke hørt i sagen. Det viser bare, at  dette skilt er et kæmpe spild af både penge og tid fra hospitalet såvel som
kommunens side, siger David Asmussen til KBH.dk.

Selvom skiltet efter planen skal tændes igen, vil Region Hovedstaden dog gerne sikre, at lyset fra skiltet ikke generere David Asmussen eller andre naboer unødigt: 

– Vi undersøger mulighederne for en blidere belysning, som ikke vil genere vores naboer. Denne proces er endnu ikke afsluttet, men når vi på et tidspunkt har en mulig løsning, vil vi meget gerne indbyde dig, og andre vi har været i dialog med, til at hjælpe os med at finde et lysniveau, som ikke er generende, skriver Region Hovedstaden i en mail til David Asmussen, som KBH.dk har fået indsigt i. 

KBH.dk har talt med Københavns Kommune, som henviser til svaret fra centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Steffen Rasmussen.

København Kommune mangler stemmetællere: Vil du tjene 1245 kroner?