For mange er det ikke bare en drøm at bo i hovedstaden, men det er ligeledes en drøm, at bo i et hus, man selv har designet. Men kan man overhovedet det i det travle hovedstadsområde?

Det korte svar er ’ja’. Det er muligt at få opfyldt sin drøm om, at bygge sit eget hus ikke en ret lang køretur fra København. Og danskerne er ikke bange for selv at tage udfordringen op, når valget står mellem, at købe et hus eller bygge et nyt fra grunden. Det bekræfter også NSF Byggeentreprise der er et tømrer- og snedkerfirma. De mærker tydeligt, at danskerne fortsat har mod på at bygge selv, og gør det i stor stil. 

Men hvad skal der egentlig til, før at man kan påbegynde den store drøm om Volvo, vovse og en villa, man selv har været med til at bygge? Det kræver først og fremmest en byggetilladelse. En byggetilladelse skal man søge hos kommunen, i det tilfælde at man ønsker at bygge et nyt helårshus eller sommerhus. Ønsker man at lave en større tilbygning som en 1. sal, skal man ligeledes også søge kommunen om tilladelse.

Man søger om en kommunal byggetilladelse digitalt. Først og fremmest, skal ansøgningen indeholde det, der hedder en situationsplan. Situationsplanen viser placeringen af de planlagte byggeri, og af de eksisterende byggerier der allerede måtte være på grunden. Skal man bygge i terræn, er det ligeledes vigtigt, at man har en klan plan for, hvordan dette løses, og denne plan skal fremgå af ansøgningen om byggetilladelse. 

I forlængelse af situationsplanen kommer også en afløbsplan og en plantegning. Afløbsplanen skal beskrive de nuværende og fremtidige afløbsledninger og brønde. På situationsplanen skal den nye boligs overordnede kloaksystem også indtegnes. Plantegningen skal indeholde byggeriet indretning og mål. 

En ting, man måske ikke regnede med, skulle med på en ansøgning, er en facadetegning. Ansøgningen skal her vise bygningen set fra alle fire verdenshjørner. Her kan man konsultere med sin tømrer, hvis facaden skal laves i træ om, hvordan man gør det pænest. Facader i træ har noget charme, som få andre materialer kan hamle op med. Har man ikke selv en ide til, hvilket materiale ens facade skal være, kan man altid spørge sit lokale tømrerfirma, der vil være klar med gode råd. Og den lokale tømrer vil med garanti også lave en god aftale, så han eller hun kan præge byens nyeste bygning. 

Det er ikke alle steder, at det er gratis at indhente en byggetilladelse. Nogle kommuner opkræver et gebyr, og i disse er det ofte udregnet efter timepris. Ligesom det kan variere, om det koster noget at indhente en byggetilladelse, så varierer det ligeledes fra kommune til kommune, hvor lang til det tager at få en byggetilladelse godkendt. I nogle kommuner tager det blot få dage, mens det i andre tager flere måneder. Har man en god og skarp ansøgning, kan man håbe på, at processen er kortere, end den ellers ville være.