15.000 lamper i Københavns Kommunes bygninger skal skiftes ud til en samlet regning på over 31 millioner kroner.
De står tændt en stor del af døgnets timer, men det er ikke ligefrem det første, mange tænker på, når der skal spares på strømmen.
En tændt lampe sender ikke elregningen på himmelflugt for private borgere, men i Københavns Kommune har lyset i lampen stor indflydelse på den samlede elregning.
Derfor har kommunen nu bevilliget 31,3 millioner kroner til at udskifte i omegnen af 15.000 lamper i 91 offentlige bygninger, hvilket svarer til nyt og energibesparende lys på cirka 137.000 kvadratmeter.
– Vi har jo fokus på at spare på elforbruget i kommunen, og det gælder både ventilation, varme og vand samt el, og ved at skifte lamperne ud nu, så er målet at skabe flere penge på driften, som kan mærkes direkte i forvaltningernes budgetter, siger Thomas Maare, der er projektleder i Københavns Ejendomme & Indkøb, til KBH.dk.
De nye lamper skal installeres i en række offentlige bygninger og vil være med det energibesparende LED-lys. Desuden vil der være sensorer i lamperne, der kan måle dagslyset og justere lysets styrke efter dagslyset, samt trådløse sensorer, der sikrer, at lyset slukkes automatisk efter brug.
– Vi har besigtiget alle bygninger, som får nye lamper, og tit oplevede vi, at lyset blot stod og brændte inde i et kosteskab eller andre steder, hvor nogen havde glemt at slukke lyset, siger Thomas Maare til KBH.dk.
Så selvom kommunen bruger mange penge på at udskifte lamperne, så er det en god forretning i det lange løb. Energibesparelsen for de nye lamper udgør nemlig cirka fem millioner kroner om året.
– Umiddelbart så lyder det af mange penge, men vi har vurderet at udskiftningen af disse lamper vil være tjent hjem om cirka seks år, da lamperne i gennemsnit bruger halvt så meget strøm, som de nuværende.
– Ved at skifte alle lamperne ud nu, så får vi også de nødvendige stordriftsfordele, hvor vi kan presse prisen ned på hver enkelt lampe, fordi vi udskifter så mange af gangen, siger Thomas Maare til KBH.dk.
De nye lamper kommer til at gavn for en stor del af kommunens borgere.
I første omgang er det nemlig børne- og ungdomsinstitutioner, såsom skoler, børnehaver, og institioner, der får nye lamper. Derudover er det socialforvaltningens tilbud såsom behandlingssteder og dagplejecentre.
Disse bygninger udgør cirka 80 procent af de bygninger, der får installeret nye lamper.
Men i kortlægningen af strømslugere er der et endnu større potentiale til at spare på strømforbruget, vurderer Thomas Maare:
– Der er stadig potentiale for at udskifte belysninger i kommunens bygninger, og vi har vurderet, at der stadigvæk er 1,4 millioner kvadratmeter yderligere, hvor man kan optimere belysningen, siger han til KBH.dk.
Projektet med udskiftningen af lamperne har fået navnet Belysningspakke 1 og koster samlet 31,3 millioner skattekroner. Udskiftningen af lamperne begynder i marts måned og forventes afsluttet til oktober.
Ny parkeringskælder ved Langebro åbner i dag: Robot parkerer din bil under jorden