Vuggestuer skal tage imod flere børn. Foto: Shutterstock

Pladsmangel i byens institutioner får nu Københavns Kommune til at opfordre hovedstadens vuggestuer til at tage flere børn ind.

Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at forvaltningen skal kontakte byens vuggestuer og opfordre dem til at øge antallet af børn på hver stue fra 12 til 14.

Det sker for at imødekomme det akutte behov, der er for vuggestuepladser i København.

Det er op til vuggestuerne selv, om de vil tage imod opfordringen, og hvis de gør, følger der en pose penge med til at ansætte flere medarbejdere, så normeringen forbliver den samme som i dag, oplyser Københavns Kommune.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen er tilfreds med beslutningen.

– Det er den bedste og hurtigste løsning på det akutte behov for flere vuggestuepladser. Med denne beslutning sender vi politikere et klart signal til institutioner om at hjælpe til, så vi kan få flere pladser til alle de børn, der mangler en plads her og nu. Nu er det op til institutionerne at vurdere, om de vil tage imod to børn ekstra på stuerne, siger han.

– På den måde kan vi også tage hensyn, hvis der er særlige forhold, der gør, at de siger nej. Men der vil selvfølgelig følge penge med de ekstra børn, og derfor forbliver kvaliteten i vuggestuerne den samme som hidtil.

Ifølge Københavns Kommune findes der godt 120 vuggestuer i byen, der er bygget til at have 14 børn på hver stue. 

80 af dem har allerede frivilligt valgt at tage flere børn ind, så der går 14 på hver stue. Borgmesteren håber nu, at de sidste 40 vuggestuer vil gøre det samme:

– Hvis de resterende 40 institutioner udvider til 14 børn, får vi cirka 200 nye pladser her og nu. Det vil betyde utroligt meget for de københavnske børnefamilier, og det er den eneste løsning, der reelt giver nye pladser.

– Og vi skylder de københavnske børn og deres forældre en bedre løsning end at sende dem tværs gennem byen, hvilket kun betyder, at familierne får mindre tid sammen derhjemme, siger Jesper Christensen.

Henriette Brockdorff er formand for pædagogernes og lærernes fagforening BUPL i hovedstaden.

Hun siger til KBH.dk, at BUPL ikke ligefrem klapper i hænderne over kommunens beslutning, men hun erkender samtidig, at den kan være en nødvendig midlertig løsning på det store pladsproblem i København.

– Som det er blevet forklaret af kommunen, så er ordningen frivillig, og det er vi godt tilfredse med. Så er det nemlig op til den enkelte institution at vurdere, om de har mulighed for det. Vi synes, at man skal udvide, hvis man kan, siger hun.

Men det er alligevel ikke uden en vis bekymring, at BUPL-formanden opfordrer vuggestuerne til at øge antallet af børn på stuerne.

– For os har det bare været meget vigtigt, at det var lokale beslutninger, at der følger penge med, og at det er frivilligt og midlertidigt. Det er aldrig den bedste løsning at udvide antallet af børn, men det kan være en nødvendighed i en periode, siger Henriette Brockdorff til KBH.dk.

Slip kroppen fri: Frederiksberg Svømmehal åbner for nøgenbadning hver søndag