Nørrebro Station er ikke, hvad den har været. Foto: Google

En borgeralliance på Nørrebro og Nordvest har startet en underskriftindsamling på nettet for at få kommunen til at forbedre forholdene på Nørrebro Station.

Nørrebro Station har set bedre dage.

Bygningens facader og indvendige vægge er fyldt med graffiti og hærværk, folk tisser og efterlader afføring i krogene, og når mørket falder på, føler mange borgere sig utrygge ved at færdes på og omkring stationen, fordi der mangler belysning i området.

Derfor har en borgeralliance på Nørrebro og Nordvest, der kalder sig Medborgerne, valgt at tage affære via en underskriftindsamling, som skal sætte spot på den store utilfredshed og utryghed, som borgere og brugere af Nørrebro Station oplever, når de benytter sig af stationen eller blot skal gå forbi den om aftenen. 

Medborgerne har på et par uger indsamlet 700 underskrifter, og de regner med at komme op på over 1.000, inden bunken af navne skal afleveres til DSB torsdag i næste uge.

Anders Damkjær er medlem af Medborgerne og én af initiativtagerne bag underskriftindsamlingen. Han siger til KBH.dk, at der er tre konkrete udfordringer med Nørrebro Station, som har akut brug for forbedring.

– Vi peger på nogle ting, som kan ændres lige nu og her, hvis der er politisk vilje til det. Først og fremmest er der utrolig mørkt om aftenen på og omkring stationen, og det er utrygt for borgere i lokalområdet. For det andet er der problemer med vedligeholdelsen. Der er ukontrolleret graffiti over det hele, og stedet ser generelt faldefærdigt ud, lyder det fra Anders Damkjær.

Det tredje problem med Nørrebro Station er ifølge Medborgerne, at toiletterne inde på selve stationen er låst af.

– Vi ønsker, at de bliver låst op og sat i drift, så man faktisk kan komme på toilettet derinde. Lige nu lugter der ofte af urin på stationen og andre ting i nærheden af toiletterne, fordi folk ikke kan komme på toilettet, siger Anders Damkjær til KBH.dk.

Han mener, at Københavns Kommune lader være med at gøre noget ved de åbenlyse problemer, fordi området omkring Nørrebro Station alligevel står over for en større makeover, når metroen åbner i 2019. Men Medborgerne ønsker fornyelse og forbedringer lige nu:

– Der er rigtig mange mennesker, der bruger den station og færdes omkring den på daglis basis, så det er utroligt, at der ikke har været rettet fokus på problemerne tidligere. Nørrebro Station er blevet forsømt. 

Anders Damkjær mener, at forholdene på Nørrebro Station kan forbedres, uden at det kræver en større sum penge:

– Første skridt er at sætte noget midlertidig belysning op, indtil metroen åbner, og der sker mere drastiske ændringer. Næste skridt er at få styr på hærværk og grafitti. Nørrebro skal ikke ligne Frederiksberg, det må stadig gerne være råt, men der skal ikke være utrygt og ubehageligt. Man kan for eksempel få nogle professionelle graffitikunstnere ind, som kan lave nogle federe ting.

Derudover mener Medborgerne, at det vil øge tryghedsfølelsen, hvis der altid er en kommunal medarbejder til stede på stationen, som også står for driften af toiletterne. 

Underskriftindsamlingen kan findes her, og Medborgerne, der beskriver sig selv som en ‘upartisk borgeralliance, som organiserer civilsamfundets mangfoldige fællesskaber’, kan følges på Facebook.

Nørrebro Station åbnede i 1930. Ventesale og toiletter blev lukket af for en del år siden på grund af hærværk.

Nørrebro får ny park med 60 fremmede arter