Levantkajen kommer til at brede sig over 34.000 kvadratmeter i Nordhavnen. Rendering: Entasis

By og Havn kan nu endelig løfte sløret for planerne for nordhavnskvarteret Levantkajen.

København er i disse dage under stor forandring, og uanset hvor man kigger hen, skyder nye bygninger, broer, parker eller hele bydele op. Det sker også i Nordhavnen, hvor et helt nyt bykvarter ser dagens lys.

Her bliver Levantkajen nemlig transformeret fra containerholdeplads til en levende og spritnyt kvarter i Nordhavnen, der samtidig får sin egen skole, kirke og metrostation.

I forbindelse med udbuddet af projektet, er det arkitektfirmaet Entasis, der har vundet konkurrencen og dermed skal stå bag designet af kvarteret, og det nye maritime projekt skal forene byliv med forretninger og boliger.  

– Det er et ambitiøst projekt for Nordhavns kommende, store bykvarter, hvor tusinder af beboere og besøgende vil få deres hjem eller arbejdsplads. Netop ved at blande boliger, erhverv og andre byfunktioner, får vi det dynamiske og livlige bykvarter, som vi også ser i bl.a. Århusgadekvarteret, og så er det jo kun tre et halvt år siden, at Nordhavn blev tilgængelig for beboelse, og udviklingen for alvor tog fart, siger Jens Kramer Mikkelsen, der er tidligere overborgmester og administrrende direktør for By og Havn. 

Entasis vision for området betyder, at der bliver plads til fem forskellige områder på Levantkajen, der kombinerer natur, forretninger med attraktive boliger. I alt bliver den nye bydel 340.000 kvadratmeter stor, hvor der kan bo mellem 10- og 20.000 beboere og medarbejdere.

I alt skal Levantkajen fylde 34.000 kvadratmeter. Rendering: Entasis

Bykvarteret får sin helt egen kirke og folkeskole. Rendering: Entasis

Bygningerne i området skal afspejle at kajen er blevet brugt til fragt, og dermed kommer bygningerne i sit design til at minde om pakhuse. Desuden bliver hver fjerde bygning i kvarteret alment byggeri, og det glæder overborgmester i København, Frank Jensen (S) sig over: 

– Vinderforslaget sikrer et nyt levende kvarter med boliger, butikker, arbejdspladser og kulturtilbud i nærheden af den kommende metrostation i Nordhavnen. Hver fjerde bolig i kvarteret bliver almen, så mennesker med helt almindelig indkomster kan få et godt hjem i et nyt, attraktivt kvarter – det er jeg utrolig glad for, lyder det fra overborgmesteren.

Det tager dog lidt tid, inden Levantkajen står endeligt klar.

Området bliver i dag brugt som containerholdeplads, og det vil stadigvæk komme til at præge designet af byområdet.  Rendering: Entasis

By og Havn oplyser til KBH.dk, at selve byggeriet af bydelen begynder i 2023 og at bydelen derefter står færdigbygget ti år senere i 2034.

Men inden byggeriet begynder, så skal den nuværende bruger af Levantkajen, containerholdepladsen flyttes nordpå, og det arbejde begynder allerede i 2021.

Fristende tilbud fra Cofoco: Spis for 200 kroner i hele januar