Anna Sophie Reventlow mødte Frederik den 4. til et maskebal, mens han allerede var gift. Foto: Kongernes Samling

De danske konger har været utro gennem århundreder. I anledningen af valentinsdag sætter Christiansborg Slot fokus på nogle af de mest markante elskerinder med en særlig rundvisning.

Hvis du forestiller dig, at de tidligere danske konger altid har levet i monogame ægteskaber med deres dronninger, tager du desværre fejl. De danske konger har været utro i hundredevis af år.

Det ved man, fordi der ikke var synderligt meget hemmelighedskræmmeri forbundet med sidespring i gamle dage. I hvert fald ikke hvis man havde blåt blod i årene.

Så længe kongerigets øverste Christian’er og Frederik’er havde giftet sig med værdig dronning og dermed sikret tronens overlevelse med små prinser og prinsesser, kunne de frit have elskerinder og kærester ved siden af. Til tider giftede de sig endda med kvinderne og havde flere koner.

– De fleste konger levede i arrangerede ægteskaber, fordi der skulle en særlig status og baggrund til for at blive dronning. De giftede sig ikke, fordi de var forelskede. Så snart arvefølgen var sikret, kunne kongerne forfølge den ægte kærlighed, fortæller Morten Bronke, der er omviser på Christiansborg Slot, til KBH.dk.

Det var velkendt og accepteret i samfundet, at kongerne havde elskerinder, og det er den historie, Christiansborg Slot nu dykker ned i med særomvisningen ‘Kongernes kærlighed’ i anledningen af valentinsdag.

– På Christiansborg Slot kommer du på en rejse igennem 400 års kærlighedshistorier på Slotsholmen, hvor mange af de stormombruste kærlighedseventyr udfoldede sig. Fire af de berømte elskerinder er Kirsten Munk, Anna Sophie Reventlow, Frederikke Dannemand og Grevinde Danner, oplyser Christiansborg Slot om begivenheden.

– De kvinder bliver du klogere på, når omviseren fører dig gennem de over 500 år gamle ruiner under Christiansborg Slot, det enestående hofteater fra 1700-tallet og de storslåede kongelige pragtsale på slottet.

Rundvisningen foregår på Christiansborg Slot, hvor mange af kærlighedshistorierne udspillede sig.

Morten Bronke fortæller til KBH.dk, at kongerne ofte sørgede for, at deres elskerinder boede i nærheden af Amalienborg og blev kørt gennem København i deres egen karet. De var sågar med til fester og officielle arrangementer, hvor dronningerne også deltog.

– Det kan man blive forarget over i dag, men det var helt normalt på den tid. Det lyder måske underligt, men mange af kongerne var ‘tro’ mod deres elskerinder, fordi de var forelskede i dem. Dronningerne måtte til gengæld ikke have elskere, fordi det kunne så tvivl om arvefølgen.

Frederik den 4. giftede sig endda med sin elskerinde Frederikke Dannemand, mens han endnu var gift med dronningen. Han var altså gift med to kvinder og dermed bigamist. 

Elskerinderne var meget upopulære i kongefamilien og blandt befolkningen og blev i modsætning til kongerne ofte hængt ud og lagt for had. Kongerne blev til gengæld aldrig kritiseret – de var hævet over loven. 

Rundvisningen varer to timer og koster 125 kroner for voksne og 60 kroner for børn. Den finder sted flere gange i februar. Se detaljerne på Christiansborg Slots hjemmeside.

Rundvisningen er desværre ikke egnet til gangbesværede.

Hvad sker der: Kongernes kærlighed
Hvor sker det: Christiansborg Slot
Hvornår sker det: 10.-11. februar klokken 11 og 14 / 14. februar klokken 17 / 17.-18. februar klokken 11 og 14

Ombygget varevogn inviterer dig ind i varmen: Gå i sauna på Islands Brygge – og køl af i havnen