Det er de færreste, der tænker over, hvad de skal gå med til efteråret, når termometeret siger +20 grader udenfor. Fisketorvet er et køligt sted, hvor du kan blive inspireret.

Vi spurgte Lindbergh butikken på Fisketorvet, hvordan jeansmoden bliver til efteråret. Et svar var gennemgående: strammere, strammere og strammere.

Jeans ændrer sig hele tiden. Intet forbliver det samme. Det er ofte kun vejret, der sætter en stopper for, hvornår og hvordan vi skal gå med dem. Ellers er det modebranchen, der formår at sætte dagsordenen. Det tager dog tit et år eller mere, før tøjet på catwalken kommer ud i butikkerne. Vi besluttede os for at tage ud i virkeligheden. Ud til en butik langt fra catwalken, hvor der bliver solgt jeans.

Jeans er stadig populære i 2018

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeans er populære og har været det, siden de kom frem i 1870’erne. Adskillige mærker har set dagens lys, siden Levis’ ikoniske blå jeans for første gang blev introduceret til californiske minegravere. Også hos Lindbergh bliver der solgt masser af jeans. Måske er de ikke det største hit om sommeren, men når temperaturen falder, så går salget op.

Andreas Møller har arbejdet som ekspedient i Lindbergh-butikken siden den åbnede for et år siden og fortalte, at jeansmoden allerede siden sidste år har taget en drejning hen mod et mere clean look, hvor slim-modellerne er mange og i flere forskellige former.

Slid og hul i bukserne er på vej ud

Der var kun to par bukser tilbage i butikken med slidmærker på. Det tyder på, at moden har vendt. ”For et par sæsoner siden var salget af jeans med forsyede huller og flere slidmærker efterspurgte, men nu er de stort set ikke tilstede i vores butik”, sagde Andreas.

Jeansmoden ændrer sig hurtigt, ligesom at butikken på fisketorvet også skifter udseende løbende for at matche de nye produkter.

”Generelt er jeans looket i dag præget af et mere clean udtryk, hvor der ikke er de store udskejelser og varianter. Fokus er på pasformen og farven”, fortalte Andreas, mens han holdt et par Lindbergh bukser op, der rigtignok var ensfarvede og ensformige med undtagelse af mørke og lyse nuancer i det blå stof.

Stretchstof og stramme bukser er populære

Trenden går én vej og det er: ”Strammere, strammere og strammere”. Der er særligt to typer af pasforme eller ”fits”, som er gennemgående i Lindberghs sortiment. Det er Tampered Fit og Slim Fit. Desuden er taljen forholdsvis lav i alle bukser.

  • Slim Fit er tætsiddende bukser, som sidder helt ind til kroppen. 
  • Tapered Fit er jeans, der sidder tættere jo længere ned af buksen, du kommer. 

Forskellen ligger oppe omkring taljen, hvor tapered fit ikke er lige så tætsiddende som ved Slim Fit bukserne.

En anden trend er de løse og afslappede Chinos – med strechstof. Stretchstoffet giver de klassiske Chinos, der i øvrigt udelukkende laves af det behagelige bomuld, en endnu mere behagelig dimension. Nu strækker de sig ovenikøbet på tidspunkter, hvor de før gned sig op af benet. 

Efterårets mørke og regnfulde stunder bliver altså præget af to forskellige retninger indenfor jeansmoden. En slim jeans mode hvor kroppens detaljer skal fremvises samt en mere afslappende chinos-mode, hvor der bliver leget mere med detaljerne i stoffet, end der traditionelt er blevet gjort.