Nøgensvømning i Frederiksberg Svømmehal. Foto: Danske Naturister

Hver søndag i vinterhalvåret indtager Danske Naturister og andre nysgerrige gæster Frederiksberg Svømmehal for at bade nøgne sammen.

Det er populært at svømme uden en trevl på kroppen i Frederikberg Svømmehal. 

Godt 100 gæster plasker rundt uden badetøj hver søndag, når landsorganisationen Danske Naturister overtager bassinet om eftermiddagen og inviterer medlemmer og andre interesserede indenfor til nøgenbadning. 

Søren Kristensen er kommunikationsansvarlig for Danske Naturister, som grundlæggende finder det unødvendigt og unaturligt at svømme rundt med tøj på.

– Naturister er folk, der ikke bruger tøj, når det ikke er nødvendigt, og vi synes ikke, at det er en nødvendighed at have tøj på i vandet. Det får man bare vådt tøj ud af, så det giver ikke mening, siger han.

Begivenheden i Frederiksberg Svømmehal, som finder sted hver søndag i vinterhalvåret og begynder klokken 16.15, tiltrækker gæster i alle aldre – både store og små, børnefamilier, par og enlige.

Medlemmer af Danske Naturister og alle andre kan bade nøgne hver søndag i vinterhavåret. Foto: Danske Naturister

Saunagus for nøgenbadere. Foto: Danske Naturister

Søren Kristensen erkender, at der findes nogle fordomme om naturister og nøgenbadning, og han har da også et bud på årsagen til, at nogen rynker på næsen af naturister.

– Det går galt i det danske samfund, når folk seksualiserer den nøgne krop. For os er der ikke noget seksuelt i at bade nøgne sammen, og vi har et fordomsfrit kropssyn, men der findes folk, som tænker, at nøgensvømning handler om sex, og det er altså helt forkert. Vi laver det samme som alle andre i svømmehallen – vi gør det bare uden badetøj på, og det er den eneste forskel. Det er meget useksuelt, siger han til KBH.dk.

Fra Danske Naturisters kurbad-arrangement i Frederiksberg Svømmehal. Foto: Danske Naturister

Omkring 100 personer møder op hver søndag. Foto: Danske Naturister

– Hvis du går i svømmehallen nu, vil du se en masse glade mennesker, der svømmer rundt med badetøj på. Kigger du ind på søndag, vil du se en masse glade mennesker, der svømmer rundt uden badetøj på. Der er ingen forskel på det, vi laver i svømmehallen, og det andre laver i svømmehallen.

Hvis folk på nogen måde tænker, at nøgenbadning er uhygiejnisk, så vil Søren Kristensen også gerne punktere den myte.

– Du starter med at vaske din krop, inden du går ind i svømmehallen, uanset om du derefter tager badetøj på eller ej. Du vasker dig ikke mindre, fordi du skal ind og svømme nøgen. Det er rent faktisk mere uhygiejnisk at bruge badetøj, fordi der kan sidde gamle sæberester og lignende i stoffet, som gør, at der må bruges mere klor i vandet, siger han.

Udover den fælles nøgensvømning, så klæder alle også om i samme rum.

Søren Kristensen har svært ved at forstå den bornerthed, som han mener, har udviklet sig i Danmark.

– Jeg kan undre mig over at se den der akrobatiske øvelse, der foregår under en omklædning på en strand. For 20 år siden smed folk bare tøjet, men i dag gælder det om at skjule kroppen så meget som muligt.

Fra Danske Naturisters kurbad-arrangement i Frederiksberg Svømmehal. Foto: Danske Naturister

– Jeg kan jo ikke forstå, at folk gerne vil have et par badebukser på. Det er en rar følelse at bade nøgen, men jeg har da også respekt for, at andre synes noget andet. Og det er vel i virkeligheden det, der er kernen her. Vi bør have respekt for hinandens præferencer i stedet for at rende rundt og sætte spørgsmålstegn ved hinandens valg hele tiden, siger Søren Kristensen.

Hvis du vil være med til at bade nøgen i Frederiksberg Svømmehal, skal du blot dukke op fra klokken 16.15 en valgfri søndag. Der er gratis kaffe, en hyggelig atmosfære, og så kan man tilkøbe en omgang massage, hvis man har brug for det. Billetsalget lukker klokken 16.45.

Der er desuden adgang til dampbad og sauna. Det eneste krav til dig er, at du lader badetøjet blive hjemme.

Læs mere på naturister.dk/frederiksberg.

Ombygget militærvogn inviterer dig ind i varmen: Gå i sauna på Islands Brygge – og køl af i havnen