Lækre danske æbler bliver til velsmagende cider, når fællesskabet Gro Selv inviterer til cider-workshop. Foto: Gro Selv

Der er ikke noget så frisk som smagen af cider, og nu vil fælleskabet Gro Selv vise, hvor let det er at lave hjemmelavet cider.

Det slukker tørsten med det samme, og den læskende smag af æbler eller pærer giver en naturlig sød smag, der passer perfekt som aperitif eller som et alternativ til hvidvin.

Cider er fra naturens side en lækker drik, og faktisk kan man relativt let producere den velsmagende væske selv.

Det gør Gro Selv, der er et fællesskab for klimabevidste unge. De vil vise, hvor nemt det kan gøres, og derfor afholder de på søndag en workshop, hvor man kan være med til at opleve og afprøve, hvordan man laver en ordentlig hjemmelavet cider.

 

– Det er faktisk anden del af en workshop. Første del fandt sted i slutningen af november, hvor vi købte en kæmpe kasse æbler, som vi pressede og lavede til æblemost. Men alle er velkomne, selvom man ikke var med til at presse æblerne, for vi laver lige en kort introduktion til at starte med, siger Mathias Eckersberg, medarrangør og projektmedarbejder i Gro Selv, til KBH.dk.

 

På søndag inviterer Gro Selv alle interesserede med til tapning, hvor den gærede æblemost skal hældes på flasker.

– På søndag skal vi smage på cideren, smage æblemosten og hælde det hele på flaske.

I slutningen af november pressede deltagerne en masse andensorteringsæbler til en lækker æblemost. Foto: Gro Selv

 

Æblerne bliver kværnet og presset for at få mest mulig saft ud af frugterne. Foto: Gro Selv

 

– Det er ret simpelt i forhold til at brygge øl. Vi har indkøbt nogle store dunke, og så hælder man æblemosten på dunke, hvorefter sukkerstofferne og gæringen begynder selv. Man kan godt hjælpe det lidt på vej med sukker og gær, men det har vi ikke tilsat, siger Mathias Eckersberg til KBH.dk. 

 

Arrangementet er et samarbejde mellem Gro Selv, ciderproducenten Decideret og Æblerov, som er de store brygmestre, der sikrer at æblemosten gærer og udvikler sig rigtigt.

Men det er rige muligheder for at kaste sig ud i sin helt egen hjemmelavede cider, så længe at man ikke bliver overrasket over, at der kommer en potent og frugtig drik ud af ens arbejde.

Men kværnen blev de friske æbler most og saften siet fra. Foto: Gro Selv

 

Der bliver rig mulighed for at smage – både på mosten, den gærede bryg og et færdigt produkt. Foto: Gro Selv

 

– Ciderens indhold af sukker og gær bestemmer hvor stærk den skal være rent alkoholmæssigt. Som udgangspunkt er det en cider af en vis styrke, og når Deciderets cider er klar til at drikke, så har den en styrke som en guldøl, siger Mathias Eckersberg.

Han mener, at workshoppen giver deltagerne en mulighed for at se hele processen fra æble til cider.

 

 

– Det sjove ved det her er at man laver et produkt, som man selv kan følge. Vi har jo et perfekt klima til at dyrke æbler her i Danmark og ved at bruge andensorteringsæbler, så får man udnyttet fødevarer, der ellers ikke kan sælges i butikkerne til andre formål. På den måde tilbyder vi en parktisk løsning for nogle produkter, som andre måske bare ville smide ud, siger Mathias Eckersberg til KBH.dk.

Når cideren er blevet hældt på flaske, så skal den gære igen, og til foråret inviterer Gro Selv til en forårsfest, hvor propperne springer på de frugtholdige flasker.  

Gro Selv er et grønt og bæredygtigt fællesskab for unge, der udspringer af Klimaambassaden, som er en del af den grønne tænketank Concito. 

I videoen herunder kan du se, hvordan æblerne bliver kværnet ved den første workshop:

 

Det er gratis at deltage i workshoppen på søndag, men man skal reservere plads på holdet på forhånd, da der er et begrænset antal pladser.

Hvad sker der: Bryg din egen cider med Gro Selv
Hvor sker det: Grønttorvet 68, Valby
Hvornår sker det: 22. januar klokken 12 til 15

LêLê åbner vietnamesisk grillbar på Vesterbrogade: Bach Yen serverer burgere og forårsruller med et twist