Palads fylder 100 år i næste uge. Foto: Nordisk Film

Nordisk Film deler gratis popcorn ud til alle biografgæster i Palads i anledningen af, at den karakteristiske bygning fylder 100 år.

Den farvestrålende biograf på Axeltorv i København runder et skarpt hjørne i næste uge.

Den historiske bygning blev opført som biograf i 1918 og blev senere en del af Nordisk Film, der i anledningen af den runde fødselsdag vil dele gratis popcorn ud til alle gæster i weekenden 26. til 28. januar.

– Palads rummer københavnernes historie, men peger samtidig fremad mod fremtidens by. Som biograf har Palads haft banebrydende betydning og var i en årrække verdens største multibiograf, siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg, der er kommerciel direktør i Nordisk Film Biografer.

Palads er Nordisk Films ældste biograf, og derfor gemmer den også på en lang historie, der er lige så farverige som bygningen selv.

Palads runder et skarpt hjørne. Foto: Shutterstock

Under Anden Verdenskrig husede bygningen en bar, der var populær blandt tyske soldater, men som efter befrielsen hurtigt skiftede navn til English Corner, oplyser Nordisk Film.

Til at begynde med havde Palads kun én stor biografsal med over 1.500 sæder, men under en renovering i 1978 kom 12 nye sale til. Nogle år senere blev flere biografsale tilføjet, så bygningen indvendigt kom til at se ud, som vi kender den i dag.

Under udgravningen af kælderen i 1979 fandt arbejdere togskinner fra byens oprindelige hovedbanegård, som lå på grunden frem til 1911.

Det farvestrålende ydre med den dominerende lyserøde farve blev skabt af kunstneren Poul Gernes i 1989. Og som det er med den slags markante værker i bybilledet, var det ikke alle, der var vilde med udtrykket.

Fremtiden for den iøjnefaldende er blevet diskuteret livligt de senere år, og mens mange ønsker at bevare bygningen, så mener andre, at den attraktive plads på Axeltorv hellere skal bruges til andre formål. 

Palads har en lang og fyldig historie bag sig. Foto: Shutterstock

– Bygningens centrale placering er til løbende diskussion, men dens historie og aktualitet er fortsat indiskutabel. Som Nordisk Films ældste biograf fortjener Palads at blive fejret, og hvad fremtiden bringer, afventer vi med ro i maven. Vi er overbevist om, at vi også har en rolle som biograf i fremtidens København, siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg.

Fremtiden for Palads er ikke til at spå om, men sikkert er det, at Nordisk Film har stablet en passende fejring på benene. I anledningen af den flotte fødselsdag 26. januar uddeler Nordisk Film gratis popcorn til alle, der tager i biografen i Palads i weekenden 26. til 28. januar.

– I anledningen af 100-året findes filmsuccesser fra Palads lange historie frem, og der bliver mulighed for gensyn med elskede klassikere og film, der har været en del biografprogrammet gennem tiden. For at skabe ekstra biografglæde i løbet af fødselsdagsåret skrues der desuden op for filmmagien, når udvalgte filmpremierer fejres med særlige events, oplyser Nordisk Film.

Udover at alle biografgæster bydes på et gratis bæger popcorn, vil der være pyntet op til fest i Palads – selvom bygningen i sig selv ligner noget, der er pyntet op til fest hver eneste dag. 

Hvad sker der: Palads fylder 100 år – gratis popcorn til alle gæster
Hvor sker der: Palads, Axeltorv 9, 1609 København V
Hvornår sker det: 26. til 28. januar 2018

Nordisk Film i Valby slår dørene op for kæmpe Olsen Banden-udstilling