Der er dømt fransk rødvin i lange baner, når københavnske barer og restauranter markerer en ny årgang af den populære Beaujolais vin. Foto: Shutterstock

Denne torsdag kan du få varmet kroppen og smagsløgene, når der bydes på mørkerød fransk vin i lange baner.

Tredje torsdag i november er noget helt særligt for vinkendere.

Det er ikke til at se det i kalenderen, men på lige netop den dag, så kommer der en helt ny årgang vin af den populære og velkendte Beaujolais-vin på markedet.

Navnet på vinen indikerer det særlige område i Frankrig, hvor vinrankerne med druesorten gamay suger solens stråler, og som kan udkomme på flasker kun få uger efter høst. 

Når vinen sendes på gaden i dag, så kendes dagen som ‘Beajolais Noveau,’ altså den nye årgang af den drikkevenlige vin, der selvfølgelig bliver markeret og fejret flere steder i byen. 

På Gråbrødretorv nummer 13 skænker restaurant Bøf og Ost 1001 glas vin, der kan forsøde ganen fra klokken 17.

Her er alle velkomne til at komme og smage, hvad den franske høst har bragt med sig – helt gratis. 

I Torvehallerne er der også gratis smagsprøver på de nye dråber hos Lautia Vino Fino mellem 16 og 18. 

Er man blevet herresulten og vil gerne spise en hel middag i vinens tegn, så er Gaarden og Gaden på Nørrebrogade leveringsdygtige i en hel fransk middag.

Når propperne er trukket op, så kan restauranten ud over vinen, serverer en klassisk fransk menu med terrin, coq au vin og fransk mont d’or-ost. Den menu står i til små 300 kroner, men retterne kan også købes enkeltvis.

Overalt i København fejres den nye årgang med Beaujolais vine. Foto; Shutterstock

Hvis det ikke kun skal være fransk i fransk, så kan man også krydre oplevelsen af de røde druer med en lækker ret fra havet.

Musling Bistro ved Linnésgade 14 inviterer også til Beaujolais Noveau, hvor man dog skal købe sin billet på forhånd.

Men så starter aftenen også klokken 18.30 med ristede kastanjer og et glas af den nye vin.

Klokken 19 bliver dagens fisk serveret med hjemmelavet kimchi samt sæsonens kål og rødder, akkompagneret af et glas af en lidt ældre årgang Beaujolais med mere fylde. 

Hvis kimchi ikke lige ringer en klokke, så er der her tale om den spicy specialitet fra Korea, der primært består af syltet kinakål samt andre grøntsager og krydderier. En slags koreansk saurkraut, om man vil. 

Den koreanske specialtet kimchi følger med den røde vin. Foto: Shutterstock

Den særlige menu samt kastanjer og to glas vin løber op i knap 300 kroner per person, og man kan læse mere om aftenen her

81-årig blev forfulgt af mand i Netto på Amager – ansatte måtte følge hende ud af butikken