PR foto: Copenhagen World Music Festival

For 11. gang vil københavnere og tilrejsende i hele september kunne møde og nyde det ypperligste indenfor verdensmusikgenrerne, dens hybrider på spillesteder og i Københavnske baggårde. Søndag d. 4.9 går det løs på Rentemestervej.

Som noget nyt i år tilbyder festivalen publikum aktiv deltagelse i nogle af koncerterne. Tematiserede Kulturmødekoncerter. Et par sådanne kan opleves d. 21.9 med Vokalselskabet Glas i Demokratigaragen på Rentemestervej sammen med en ungarsk DJ GÆO og d. 24.9 med Drums Across og Moussa Diallo i Studenterhuset på Købmagergade. Her får publikum mulighed for selv at prøve kræfter med krop og stemme sammen med de professionelle musikere inden koncerten. De af deltagerne der har lyst, indgår i aftenens program. En ny og anderledes måde at opleve musikken på.    

Foreningens formand Kim J: Henriksens fortæller:

”For at forstå musikken og sangen ordentlig skal den ikke kun opleves, men også gerne afprøves. Vi vil give nye og gamle publikummer, unge som ældre mulighed for at møde dem selv og andre på nye måder. Bryde grænser og overskride dem- hvis de har lyst. Mødet med andre kulturer rører og bevæger. Det er en del af Festivalens mission”

Copenhagen World Music Festival præsenterer musik og utraditionelle, overraskende kulturmøder fra Spanien, Grækenland, Japan, Iran, Frankrig, Mali, Guinea, Columbia, Norge, Danmark og mange andre lande.

Corona og vilje stoppede ikke verdensmusikken   

Under Coronaen valgte festivalen ikke at stoppe, men satte i stedet turbo på et nyt initiativ hvor musikken blev spillet i københavnske baggårde hos beboerforeninger. ”Hvis ikke publikum må komme til musikken kommer musikken til publikum”, som formanden sagde. Beboerne hang ud af vinduerne og var på behøring afstand, men fik et tiltrængt pust musik i en hård periode. 2022 festivalen har derfor besluttet, at foruden de traditionelle afviklingssteder, afvikles en række lignende arrangementer i år i Københavnske gårde. 

Hybrid musik – verdensmusik  

I takt med globaliseringen er interessen for verdensmusikken stærkt stigende. Fra udelukkende at have været et forsøg på at fastholde og dokumentere forskellige folkeslags og tidsperioders musikalske udtryk i autentiske feltoptagelser har verdensmusikken vist at have et enormt potentiale som råstof og afsæt for et utal af nye, moderne musikformer, undfanget et sted mellem lokale traditioner og udefra kommende påvirkninger. Det er de hybrider som kan opleves under årets World Music Festival i København.

Cumbian Colors i Demokratigaragen

Cumbian Colors – dansk columbiansk orkester. Bandet udspringer fra ideen om at lave original musik, men uden at glemme den populære cumbiamusiks rødder, Colombiansk cumbia er i de seneste år fået godt fat i publikum. Cumbian Colors er det eneste cumbiaband i Nordeuropa der spiller deres egne numre, og har på kort tid gjort dem meget populære. De kan opleves ved Demokratigaragen store folkefest på Rentemestervej søndag d. 4.9. Forvent en varm musikalsk verden hvor melodierne fra saxofonen og klarinetten, den dybe bas og de dygtige sangeres stemmer smelter sammen til en unik sound med lyden fra de tre percusionisters trommer. 

Verdensmusik hva’ er det egentlig?

Verdensmusik, af mange også kaldet world music, er den samlende betegnelse for musik uden for den vestlige klassiske komponisttradition og pop- og rockmusik. Begrebet blev opfundet i 1987 af nogle mindre pladeselskaber i London. De manglede en fælles betegnelse til at markedsføre deres udgivelser med folkemusik fra hele verden. Og så blev den hængende, uden det er mange der ved hvad det egentlig dækker over.

Betegnelsen dækker over flere hundrede forskellige stilarter. Fra Latin, flamenco, afrikansk musik til qawwali fra Pakistan, Japansk musik…ja sågar nordisk folkemusik. Verdensmusik betegner tillige alle mulige krydsninger mellem musikkulturer, især opstået i storbyer med mange indvandrere som eksempelvis London og Paris.