Foto: Shutterstoc

PTSD er en meget voldsom lidelse, der kommer i kølvandet på en voldsom oplevelse. På Traumeklinikken i København har de stor erfaring med at behandle patienter med PTSD, blandt andet med terapi, medicin og opfordring til at dyrke yoga og mindfulness.

Lider du af PTSD, er det vigtigt, at du kommer i behandling hurtigst muligt. Et af de bedste steder, hvor du kan gøre det, ligger faktisk i København. Det er Traumeklinikken på Østerbro. Som københavner vil du derfor ikke have langt, men de tager imod patienter fra hele landet. 

En udbredt fordom er, at PTSD i høj grad er noget, der rammer hjemvendte soldater. Du kan dog blive ramt af det af mange forskellige grunde. Det kan være en ulykke, et overfald eller en lignende voldsom oplevelse. 

På Traumeklinikken arbejder både læger og psykologer. Du kan derfor både få ordineret medicin, hvis du har brug for det, og du kan komme i terapi. Du kan læse mere om dem her

PTSD-behandling kan se ud på forskellige måder

Det er meget forskelligt, hvordan du reagerer, når du har PTSD. De fleste vil dog på den ene eller anden måde genopleve den oplevelse, der satte gang i deres traume. Det vil typisk være en voldsom oplevelse, som du har været ude for som barn eller voksen. 

Fordi det er forskelligt, hvordan din PTSD viser sig, er det også forskelligt, hvordan du bliver behandlet for den. Der kan være nogle ydre symptomer som søvnbesvær, som du har brug for at få behandlet, udover selve traumet. 

Mindfulness og yoga hjælper på PTSD

Når du lider af PTSD, vil du ofte have et stort fokus på fortiden. For i højere grad at placere dig selv i nutiden anbefaler de hos Traumeklinikken, at du får eksempel går til yoga, Tai Chi eller Qi-Gong, og at du dyrker meditation eller mindfulness.

Mange med PTSD, særligt dem der har været ude for noget slemt i barndommen, har et anstrengt forhold til deres krop. Det kan være, at du sulter dig selv, overspiser eller skader dig selv. Nogle ignorerer bare helt deres krop og føler kun, at de er et omvandrende hoved. 

Yoga, Tai Chi og Qi-Gong er rolige motionsformer, hvor der er et stort fokus på at være tilstede i nuet. Dermed kan du få en bedre fornemmelse for din krop og få et bedre forhold til den.

Mindfulness og meditation gør det samme bare med din hjerne. Du er nødt til at fokusere på det, som du gør nu og her. Noget, du sikkert ikke er vant til, fordi du bliver ved med at fokusere på det, der skete i fortiden. 

Tag dig god tid til behandlingen

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt du reagerer på PTSD-behandling, og hvad du har overskud til. Du bør derfor ikke presse dig selv, men tage det i dit eget tempo. Det bedste er, at du både er i terapi og har fokus på både hovedet og kroppen i forhold til de øvelser, du udfører, men det er meget forskelligt, hvad du kan magte. 

Lige meget hvad du føler, at du har overskud til, er det dog vigtigt, at du sørger for at komme i behandling for PTSD. Det er en voldsom lidelse, der fuldstændig dominerer dit liv, men du kan heldigvis få hjælp.