Thomas Rasmussens isbil på Islands Brygge vender måske ikke tilbage til Havneparken næste sommer. Foto Thomas Rasmussen

Københavs Kommune har ændret praksis, når det gælder stadepladser i byen. Nu er ismand Thomas Rasmussen bange for, at han ikke får lov at sælge is på Islands Brygge næste sommer.

Siden 2010 har han stået ved Havneparken på Islands Brygge og solgt is. Både dem på pind og de gammeldags med flødeskum og syltetøj.

Men efter syv år, hvor isbilen med navnet Lukas har solgt søde sager fra Islands Brygge, så kan eventyret nu nå en iskold afslutning. 

– Nu står jeg i den situation, at jeg jo ikke ved, om jeg har overhovedet har et arbejde. Da jeg i sin tid blev fyret, så skabte jeg mit eget job. Nu er det helt op til kommunen, om jeg overhovedet har et arbejde, siger ismanden Thomas Rasmussen til KBH.dk

Han ansøgte i sin tid om en såkaldt stadeplads via Københavns Kommune, der sikrede, at han kunne sælge is fra sit faste spot på Islands Brygge hver sommer.

Men da den treårige tilladelse nu skal fornyes, så ved ismanden ikke længere, om han er købt eller solgt. Kommunen har nemlig sat ansøgningsprocessen til staderne på stand-by, og det skaber usikkerhed for den garvede ismand. 

De lokale borgere på Islands Brygge har efterhånden vænnet sig til den fine isbil. Foto: Thomas Rasmussen

– Det har taget mig syv år at bygge den her forretning op, få faste kunder og kunne tilbyde ordentlig kvalitet. Det har bestemt ikke været billigt, og sommeren i år har jo været forfærdelig, siger han til KBH.dk.

At kommunen ikke kan give ham svar på, om han igen kan sælge is fra det samme spot, når solen kommer frem næste sommer, frustrerer ham som selvstændig erhvervsdrivende, og han frygter nu, at mister sin vante plads på Islands Brygge.  

– Jeg kan ikke bare køre et andet sted hen, jeg har jo fundet den plads og opbygget et forhold til kunderne. 

– Jeg kan godt forstå, at kommunen gerne vil sikre sig, at der står nogle ordentlige stader og sælgere i byen, men der er gået for meget bureakrati i det system. Hvis ikke jeg får min tilladelse, så må jeg dreje nøglen om, siger Thomas Rasmussen til KBH.dk.

Isbilen har stået ved Havneparken på Islands Brygge i al slags vind og vejr siden sommeren 2010. Foto: Thomas Rasmussen. Foto: Thomas Rasmussen

Hos Københavns Kommune har man omlagt administrationen af stadepladstilladelser, og nu skal politikerne godkende, om der fremover skal gives tilladelser eller indgåes aftaler, når isbiler, kaffevogne eller andre stadesælgere ansøger om at kunne sælge is, kaffe eller juice til borgerne nær kommunens parkområder.

Derfor er alle ansøgninger om stadesalg blevet sat på hold indtil det nye år.

– Vi har sat sagsbehandlingen af aktuelle ansøgninger om stadepladser i bero, fordi vi er blevet opmærksomme på, at kommunen muligvis er forpligtet til at opkræve leje for kommercielle aktiviteter, det vil sige stadepladser og arrangementer i parkerne, siger enhedschef Mikkel Mindegaard fra Teknik- og Miljøforvaltningen i et skriftligt svar til KBH.dk.

Enten skal der gives tilladelse til stadesælgerne i en treårig periode, som det er tilfældet i dag. Ellers skal det være muligt, at visse stader kan indgå lokale aftaler, men det vil politikerne i Borgerrepræsentationen først afgøre i det nye år, inden nye aftaler eller tilladelser kan gives.

Hvis ikke kommunen giver sin tiladelse, så vil Thomas dreje nøglen om og findesig et andet arbejde.  Foto: Thomas Rasmussen

– Vi er i gang med at undersøge nærmere, hvad den forpligtelse kommer til at betyde, og derefter skal politikerne tage stilling til, om vi skal ændre vores praksis. Vi er derfor nødt til at udskyde sagsbehandlingen, indtil det er afklaret, om vi skal begynde at opkræve leje i parkerne, siger Mikkel Mindegaard.

For Thomas Rasmussen er det ikke noget problem, at kommunen gerne vil opkræve leje, så længe han kan få vished:

– Jeg lever primært af de lokale, der har set mig holde her i syv år, selv når regnen stod ned. For nogle har bilen jo indikeret, at sommeren stod for døren. Derfor ville jeg bare ønske, at der ikke var så meget usikkerhed, for det er ikke fremmende for de selvstændige i byen.

Hemmelig superstjerne åbner eksklusiv natklub ved Palads på fredag