En ny statue af Christian d. IV i København deler vandene. Foto: Wikimedia.

I 2019 vil Københavns Kommune opstille en statue af Christian IV foran Børsen i København. Men politikere og fageksperter har vendt tommelfingeren nedad

Kong Christian IV er en særlig konge, der med stor ildhu fik forvaltet en hulens masse af statens penge.

Som konge er han afbilledet flere steder i København, blandt andet på Nyboder, men nu skal der atter være endnu en statue af kongen.

Københavns teknik- og miljøudvalg har truffet beslutning om, at rejse en statue foran indgangen til Børsen, og det falder bestemt ikke i god jord hos alle politikere i København.

– Jeg synes ikke, at den hører hjemme i området. Det er jo et meget abstrakt og dekonstrueret værk, og det kan godt være fint i andre sammenhænge, men ikke i den her, siger medlem af borgerrepræsentationen Jens-Kristian Lütken (V) til KBH.dk.

Statuen har vakt opsigt, da bunden af værket viser tårnet fra Børsen og Christiansborg, mens selve soklen er formet efter Rundetårn.

Den kontroversielle statue inkluderer Christian IV på toppen af Rundetårn, og med spirene fra både Christiansborg og Børsen. Foto: Københavns Kommune

Det er københavns teknik- miljøudvalg, der allerede i 2010 traf beslutning om at rejse statuen foran Børsen, og den fem meter høje statue ‘forventes at stå klar i foråret 2019,’ som det står i en orientering til teknik- og miljøudvalget, som KBH.dk har fået indblik i.

Den særlige bronzestatue bliver formet i granit og opstillet foran Børsen. Foto: Københavns Kommune

Statuen er udarbejdet af den færøske kunstner Hans Pauli Olsen, og prisen på kunstværket er rejst via en privat indsamling. Så selvom kommunen kun skal dække et mindre beløb til rejsningen af statuen, så mener Jens-Kristian Lütken stadig, at statuen er en torn i øjet i det område.

 

– Jeg synes ikke, der skal være noget på den plads. De bygninger er ikoniske og taler sådan set for sig selv. Man skal tænke sig rigtig godt om, hvis man opstiller sådan noget, og både fagfolk og politikere har jo allerede sagt nej tak, siger Jens-Kristian Lütken, der selv har stemt nej til statuen i både billedkunst og kultur- og fritidsudvalgene.

Amager Strand får nyt boligkvarter i gammelt industriområde