Færre flytter til København - der behov for nye boligtyper i hovedstaden. Foto: Shutterstock

København fik sidste år markant færre tilflyttere end andre kommuner i landet. København skal tilbyde flere mindre boliger, hvis flere igen skal flytte til kommunen, lyder det fra et analysefirma.

København tiltrækker hvert år ufatteligt mange nye borgere.

Hvad enten man er studerende, fraskilt eller blot vil skifte sin vante hjemstavn ud med hovedstaden, så byder på København på noget for alle med sine mange kulturtilbud, arbejdsplader og levende byliv. 

Men faktisk er København ikke længere i førertrøjen, når det kommer til at tiltrække nytilflyttere, viser en ny rapport fra analysefirmaet Exometrics. 

I 2016 kunne 45.445 tilflyttere skrive København som adresse. Men samtidig var der 45.009 borgere, der flyttede ud af kommunen, hvilket betyder, at København kun bød 436 borgere nye borgere velkommen. Og det er et fald.

Dermed overgåes København af kommuner som Aarhus, Gladsaxe og Holbæk, der har flere nettotilflyttere, og derfor bør København finde på nye måder at tiltrække borgere på.

Problemet er nemlig, at hovedstaden er blevet for de rige. Der mangler små lejligheder, som er til at betale.

– Lige nu er boligerne blevet så dyre, at det er rige singler og par uden børn, der har råd til at flytte ind i byen fra andre kommuner. Almindelige børnefamilier har ikke indkomst til at købe en bolig i København. Derfor har København behov for at tænke nyt, siger analyse- og udviklingsdirektør Henrik Sørensen, Exometric.

Boligmarkedet i København er nemlig blevet alt for dyrt for for eksempel børnefamilier, og derfor skal der tænkes nyt, hvis flere skal flytte til hovedstaden i fremtiden.

– Der skal bygges mere varieret og boligerne skal være mindre, hvis almindelige mennesker skal have råd til at bo i dem, siger Henrik Sørensen.

Han foreslår, at København kigger på udenlandske storbyer, såsom Tokyo, hvor man bygger mindre boliger, der kan tilpasses enlige eller studerende, der udnytter pladsen i storbyen bedre.  

– Den teknologiske udvikling betyder, at vi eksempelvis går fra flow-tv og store cd-samlinger til streaming. Det kræver mindre plads. Vi lever en stor del af vores liv uden for hjemmet og vi sover på dyre sovesofaer, så vi sparer sengene – det kræver også mindre plads. Det er storbykomprimering, og vi skal være åbne over for denne fortætning, siger Henrik Sørensen.

Byens største champagnebar inviterer alle til fredagsbobler i Nørre Søgade