Luftfoto af Kongens Nytorv. Foto: Metroselskabet

Det grønne hegn rundt om byggepladsen på Kongens Nytorv bliver endelig fjernet i denne uge. Hegnet har omkranset den historiske plads i seks år.

Kan du overhovedet huske, hvordan Kongens Nytorv så ud, før metrobyggeriet begyndte at stjæle billedet og dække for den fri udsigt over torvet?

Efter seks år med det grønne hegn rundt om pladsen kan borgere og turister endelig nyde synet af rytterstatuen og det flotte åbne torv igen, når Metroselskabet fjerner det grønne hegn i denne uge.

– Et synligt tegn på at åbningen af hovedstadens nye metrolinje Cityringen nærmer sig, er nedtagningen af de grønne metrohegn. Flere steder i byen er hegnene allerede pillet ned, og nu er turen kommet til Kongens Nytorv, oplyser Metroselskabet.

Hegnet rundt om Københavns største torv bliver gradvist fjernet, og skal efter planen være helt væk på søndag.

– Når Cityringen står klar, vil den binde byen bedre sammen, mindske trængslen og gøre det endnu mere attraktivt at lade bilen stå. Nedtagningen af de grønne hegn markerer, at vi er ved at nærme os åbningen – og vi er mange, der har glædet sig til at få åbnet byen op igen, siger overborgmester Frank Jensen.

– Ikke mindst på Kongens Nytorv, hvor vi skal have genskabt den smukke plads frem mod åbningen af Cityringen i 2019.

Kongens Nytorv i 1917.

Visualisering af Kongens Nytorv uden grønne hegn og byggerod.

Metroselskabet oplyser, at det grønne hegn i første omgang bliver erstattet af et trådhegn, som skal omkranse det historiske torv, indtil Kongens Nytorv er færdigindrettet med blandt andet 80 nye kejserlindetræer og omkring 900.000 chaussésten.

Det ovale haveanlæg Krinsen, der blev opført af Kong Christian den 5. i 1600-tallet, blive i det store og hele genopført som før.

– I forbindelse med byggeriet af Københavns nye metro har det været afgørende at sikre en fuldstændig genetablering af den smukke plads i hjertet af byen, siger Rebekka Nymark, kundedirektør i Metroselskabet.

– Kongens Nytorv har enorm historisk betydning og har i mere end 400 år været en benyttet og beundret plads – både for byens borgere og for de mange gæster, der hvert år lægger vejen forbi København. Med nedtagningen af det grønne hegn er vi ét skridt nærmere en åbning af Cityringen, som vil gøre Kongens Nytorv til en endnu vigtigere plads og et nyt metroknudepunkt.

Rytterstatuen er stadig derinde bag hegnet.

Hegnet omkring byggepladsen ud for Lille Kongensgade og hen mod Strøget bliver ikke fjernet endnu, da der her skal bygges en ny hovedtrappe og en underjordisk gangtunnel mellem den nye og den eksisterende metrostation, oplyser Metroselskabet.

Når Cityringen åbner, bliver metrostationen på Kongens Nytorv en af de tre mest besøgte stationer i Danmark. Passagertallet bliver mere end fordoblet.

Historien bag det gamle kvarter i Indre By: Derfor bliver det kaldt Pisserenden