Der kan være mange grunde til at overveje et lån. Måske du overvejer en ny bil, et sommerhus eller noget til hjemmet? Uanset årsagen, så er danskerne glade for at låne penge. Rigtig glade.

Sponsoreret af Lead Supply

Mulighederne for at låne har heller aldrig være bedre eller flere, end de er nu. Vi er online 24/7 og takket være NemID, er det blevet gnidningsfrit at finde og ansøge om et lån online. Som mennesker er vi generelt glade for valgmuligheder, også når det kommer til lån. Det har sine fordele, at man ikke længere skal i banken og slæbes igennem en lang ansøgningsproces for, at låne til det man ønsker. Alt er dog ikke rosenrødt, da det desværre langt fra er alle online banker som har de bedste intentioner. De fleste har i dag hørt skrækhistorier om kviklån, med tårnhøje rentesatser, som nærmest er umulige at tilbagebetale.Heldigvis, er långiverne sidenhen blevet pålagt restriktioner, for at beskytte de danske forbrugere, så der nu er et loft for niveauet af renter og gebyrer.
Siden da, er det klassiske kviklån så småt lagt i graven. Dog skal man stadig se sig godt for, da der kan være store forskelle på, hvor meget man skal betale for det samme lån, ved forskellige leverandører af lån. Artiklen her adresserer dette, ved at komme med nogle gode forslag til hvad du kan gøre, for at finde et lån som passer bedst muligt til dig.

Overvejer du at låne penge? Så bør du kraftigt overveje hvilken type lån du skal tage, hvor henne og hvor lang tid du vil bruge på at afbetale lånet. Et lån skal naturligvis altid tilbagebetales med renter og gebyrer, hvilket betyder at du bør have luft i din privatøkonomi hver måned til at afdrage på lånet. Her kan du med fordel starte ud med at at sammenligne penge lån som det første skridt, da det kan være med til at give overblik over de forskellige lån, priser samt egenskaber. Hvis du er i tvivl om hvordan du på effektiv vis, finder det lån som passer til dig, kommer vi ind på det herunder. 

Hold styr på din privatøkonomi

Når du skal tage et lån, skal du også tage stilling til hvor meget du har mulighed for at betale tilbage om måneden. Lav et budget, hvor du skriver alle dine faste indtægter ind, og trækker dine faste udgifter fra for hver måned. Dermed kan du holde et klart overblik over rådighedsbeløb, forbrug og hvor meget du har tilbage efter faste udgifter og afbetaling på lån. Her er det vigtigt at du har noget ekstra råderum, til hvis der skulle komme uforudsete udgifter, eller din indkomst pludselig ændrer sig. Det er altid en god ide, at lægge penge til side til en opsparing – noget som de fleste vil have glæde af.

Undersøg dine lånemuligheder til bunds

Der findes som nævnt mange forskellige lånemuligheder og leverandører af lån. Den type lån som du typisk vil støde på er, forbrugslån (kaldes også kviklån), realkredit, samlelån og billån. Inden du begiver dig ud i at låne penge, kan det være en fordel hvis du tager en tur forbi egen bank og forhører dig om hvilke muligheder du har der. Få eventuelt et tilbud fra dem, så du kan sammenligne den med dem som du finder online. Hvis du er kommet så langt i processen, at du er klar til at skrive under, er det vigtigt at du nøje læser kontrakten igennem inden du underskriver. Der kan være mange ting man bør forholde sig til foruden prisen. Vælger du eksempelvis et forbrugslån frem for et kortfristet lån, har du mulighed for at tilbagebetale over en længere periode og ofte til en lavere rente. Så hvis du låner et mindre beløb til eksempelvis forbrugsgoder, kan det være smart at vælge et forbrugslån.

Fordele og ulemper 

Før du optager et hvilket som helst lån, bør du undersøge fordelene og ulemperne ved det aktuelle lån. Hvis du akut står og mangler penge, kan et online lån vise sig at være den hurtigste og nemmeste løsning. Her kan du nemlig ofte ansøge og underskrive med dit NemID. Du vil typisk opleve at pengene overføres til dig samme dag, eller den efterfølgende bankdag. Men der findes selvfølgelig også ulemper ved online lån. Er du typen som har brug for løbende rådgivning samt en rådgiver som du kan mødes fysisk med, så er det nærmere en traditionel bank som du skal ty til. Der kan altså være fordele og ulemper, ikke blot ved typen af lån men også udbyderen / leverandøren af lånet. Så vær opmærksom på dette, så vil du være bedre klædt på til at vælge et lån som passer til dig.