Benedikte og Knud Krætzmer går på pension. Foto: Vaffelbageriet

Efter at have tilbragt et helt liv i Tivoli er det slut med at lange lune æbleskiver og gammeldags vaffelis over disken i Vaffelbageriet. Benedikte og Knud Krætzmer går på pension.

Et væsentligt punktum er blevet sat i historien om Vaffelbageriet i Tivoli, og nu begynder et nyt kapitel.

Det populære kagehus har ligget samme sted i Tivoli i over 100 år, og de sidste 30 år har de samme ejere – ægteparret Krætzmer – stået for driften af den søde biks. 

Knud Krætzmer fik overleveret nøglerne til Vaffelbageriet, da hans far døde i 1987, og han har stået i spidsen for at forsyne de besøgende i Tivoli med pandekager og vaffelis sammen med sin kone Benedikte Krætzmer lige siden.

Nu er tiden kommet til, at fjerde generation af familien overtager forretningen, for Benedikte og Knud Krætzmer har besluttet sig for at gå på pension. 

Et nyt kapitel begynder for Vaffelbageriet. Foto: Vaffelbageriet

Det bliver ægteparrets 35-årige søn Kjeld Krætzmer, der får overdraget nøglerne til pandekagehuset. Han har allerede tilbragt utallige timer i Tivoli, siden han var barn, så opgaven falder ham naturligt:

– Når de andre børn var på ferie, der boede jeg nærmest inde i whttp://www.kbh.dk/tag/Tivoli med mine forældre. Jeg hyggede mig med at køre rundt i radiobilerne og Snurretoppen alene. Det var en anden måde at være barn på, siger Kjeld Krætzmer til KBH.dk.

– Jeg har altid gerne ville overtage forretningen en dag. Der har ikke været noget pres fra mine forældre. Det har været noget, jeg gerne har ville – jeg er jo vokset op i Tivoli.

Kjeld Krætzmer er klar til overtage forretningen. Foto: Tivoli

Fans af Vaffelbageriet kan glæde sig over, at 35-årige Kjeld Krætzmer har tænkt sig at køre biksen videre med respekt for stedets ånd.

– Der bliver ikke lavet noget om på den korte bane. Jeg kører videre med de traditioner, der ligger i forretningen. Det bliver den samme hjemmelavede is som fra min farfars tid, så sådan nogle ting kommer vi ikke til at ændre på. Vi laver måske nogle småjusteringer, men ikke noget stort, siger Kjeld Krætzmer.

Historien om Vaffelbageriet begyndte allerede i slutningen af 1800-tallet, da Kjeld Krætzmers oldeforældre rejste rundt og solgte søde sager. I 1906 købte hans oldermor en opskrift med vafler og frugt og flødeskum for 300 kroner, som var mange penge.

Vaffelbageriet er kendt for sine pandekager og æbleskiver – og selvfølgelig de gammelsags vaffelis med syltetøj og guf. Foto: Tivoli

Hun solgte de lækre desserter på Vesterbro, indtil Tivoli opdagede hendes lille forretning og spurgte, om hun ikke havde lyst til at komme ind i haven og sælge sine lækkerier derinde i stedet. 

Resten er historie. Vaffelbageriet har ligget samme sted i Tivoli siden 1908.

– Min far fylder 73 år næste gang, så de er glade for at gå på pension nu, men mine forældre er selvfølgelig også glade for, at jeg overtager. Min lillebror kommer til at være derinde sammen med mig, så det bliver på alle måder i familien, siger Kjeld Krætzmer til KBH.dk.

– Min far slipper det nok heller ikke 100 procent. Han kommer til at være derinde en gang imellem. 

– Jeg er vokset op i Tivoli, fortæller Kjeld Krætzmer. Foto: Tivoli

Vaffelbageriet kommer ikke til have åbent, når vintersæsonen begynder 2. februar, så Kjeld Krætzmer begynder først for alvor i sit nye job, når Tivoli åbner i påsken.

Det Kongelige Teater byder på klassisk afternoon tea: Drik te med strittende lillefinger og spis kager til du revner