Foto: Shutterstock

Vinterbadning er iskoldt, men ekstremt hot for tiden. Foreninger melder om lang ventetid på tilmelding og pres på saunaer. Hopper du også i vandet?

Det er koldt at være i vandet nu. Sæsonen for vinterbadning er begyndt her i oktober og lysten til at være en del af flokken, der hopper i havet for en kold dukkert er steget kraftigt. Flere og flere skal være med på sundhedsbølgen med at tage bade i det kolde Øresund. 

Siden januar 2016 har Københavns seks vinterbadeforeninger fået over 3000 nye medlemmer. En stigning på 47 procent, som TV2Lorry kan fortælle. 

Folk står derfor i kø på ventelisterne. Det hotteste sted at hoppe i er ved Svanemøllen, hvor ventetiden er op til 8 år for de 1000 personer, der lige nu står uden for foreningen og gerne vil ind. Sluseholmen har, som Lorry fortæller, også en lang venteliste. Her er der kun plads til 500 medlemmer, så i øjeblikket er der lukket for flere vinterbadere. 

– Vi har et lille hus, og det kan simpelthen ikke rumme flere medlemmer nu, siger bestyrelsesformand for Badekompagninet Sluseholmen Karsten Blauert til TV2.

Så er der Nordhavn Vinterbaderklub, hvor man på trods af at hverken have sauna eller omklædningsrum også regner med at lukke for flere medlemmer. 

Det store pres på vinterbadeforeningerne i København gør nu, at man fra flere steder håber på, at kommunen vil finde penge til flere havnebade, omklædningsrum og saunaer, som Karsten Blauert siger.

Radikale Venstre er derfor klar til at finde en løsning på det dybest set positive problem: at mange gerne vil vinterbade. Det skulle jo være så sundt at bade året rundt. 

– Jeg synes bestemt, at vi skal understøtte foreningerne herinde fra rådhuset. Det er godt, at folk har lyst til at komme ud, både i havnen og deltage i foreningslivet, siger gruppeformand Tommy Petersen til TV2Lorry.

Ifølge forskere er vinterbadning blandt andet sundt, da det er en form for chokterapi for kroppen. Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet. 

Denne klub KBH Vinterbad skulle være uden tilmelding og ikke fyldt. Men ellers kan man jo bare finde et sted og hoppe i havet for sig selv.