Snart kan københavnerne gå på opdagelse i Olsen Bandens univers, og se de ægte kulisser, kostumer og filmtricks. Nordisk Film slår dørene op i januar.

Filmene starter altid på samme måde.

Enspænderen og det kriminelle geni i form af Egon Olsen, spillet af Ove Sprogøe, er netop blevet løsladt af Vridsløselille Fængsel, og på behørig afstand af fængslets mure står de to knap så kvikke, men godmodige forbrydere i form af Keld og Benny, spillet af Morten Grünwald og Poul Bundgaard.

Det er svært at finde en dansker, der ikke har set blot én Olsen Banden-film, og i anledningen af Olsen Bandens 50-års jubilæum i 2018 lancerer Nordisk Film en stor Olsen Banden-udstilling.

– Der er bare noget enormt folkeligt over de her film, og den måde de starter og slutter på, der altid er ens, og det appellerer også til børn. Der er ikke mange børn, der har set ‘Matador’, men rigtig mange har set Olsen Banden, siger Mica Stoltze Nielsen til KBH.dk.

Hun er overordnet ansvarlig for udstillingen, der slår dørene op 6. januar 2018, og som byder på mere end 400 kvadratmeter med minder, kulisser og genstande fra de oprindelige film.

Som gæst kan man opleve stuen i Valby, hvor de tre kumpaner lagde planer om det helt store kup. Foto: Nordisk Film

– Udstillingen er udformet som en labyrint, hvor man bevæger sig gennem de forskellige scener i filmene og starter ude foran fængslet og kommer ind i stuen og kan sidde med rundt om bordet og planlægge et kup, siger Mica Stoltze Nielsen til KBH.dk.

Her venter der fans af filmene over 100 originale genstande fra filmene – inklusiv en komplet genskabt bunkerscene af ‘Olsen Banden i Jylland’ med dertilhørende bombe og Kirsten Walthers originale marguerithat.

I alt udkom 14 Olsen Banden-film fra 1968 helt frem til den sidste film, der udkom i 1998. Den allersidste film var ramt af vanskeligheder og dødsfald, da både Poul Bundgaard og filmens instruktør Tom Hedegaard døde under optagelserne.

Det ændrer dog ikke ved, at filmene om Olsen Banden generelt har trukket mange danskere i biografen gennem årenes løb, og helt frem til 2013 var ‘Olsen Banden ser rødt’ fra 1976 den mest sete danske film, som 1,2 millioner danskere har set i biografen.    

Udstillingen er åben hver weekend, både lørdag og søndag, i hele 2018, hvor det koster 100 kroner pr. næse at bevæge sig rundt på egen hånd. Man kan også aftale en rundvisning, hvis man er en større gruppe.

Hvad sker der: Olsen Banden-særudstilling
Hvor sker det: Nordisk Film, Studio 4, Mosedalvej 14, Valby
Hvornår sker det: Hele 2018

35.000 personer står på venteliste til det nye Noma – vind et bord på åbningsaftenen