En ny naturpark ved Mærsk Tårnet på Nørrebro ved vil byde på plante-mangfoldighed i midten af København. Parken er en genoplivning af et gammelt græsningsanlæg fra 1800-tallet.
Københavnere i den nordligevestlige del af hovedstaden skal til at stifte bekendtskab med en hel del mere natur, og derfor skal der skabes en ny naturpark i området omkring det nyopførte Mærsk Tårn, der står overfor Rigshospitalet.
I 1840’ernes København gik byens køer og græssede på dette areal, som var en del af den gamle fælled, og nu skal der på ny skabes en naturpark i området, der kan give borgerne en mere grøn hverdag, skriver Berlingske.
Området har fået navnet Sund Naturpark, og arkitektfirmaet bag har forsøgt at skabe en frodig og mangfoldig park, der afspejler beboerne på Nørrebro. 60 forskellige plantearter vil være at finde i parken.
– Vi har også plantet det, som de fleste ville kalde fremmede arter, for eksempel sydbøg, hvilket er en reference til, at Sund Naturpark ligger på Nørrebro, som er et multietnisk sammensat samfund. På samme måde har vi skabt et ‘multietnisk plantesamfund’, siger arkitekt bag parken Stig L. Andersson.
I forbindelse med Mærsk Tårnet, der er en del af Københavns Universitet, kan man gå langs en 300 meter lang gangbro, der går op i en højde, der svarer til tre etager over gadeplan. Her vil man kunne udforske det nye grønne område fra nye vinkler.
– Man skulle gerne, når man går en tur i Sund Naturpark, have oplevelsen af, at man er i en anden situation, end når man går på Nørrebrogade, siger Stig L. Anderson til Berlingske.
Men det er ikke kun for syns skyld, at parken er blevet anlagt.
Campusparken, som området også kaldes, er nemlig designet til at håndtere de mest ekstreme skybrud, der har ramt København de seneste år. Alt regnvand fra park, bygning og grønne tage bliver opsamlet og naturligt renset i regnbede og store undergrundsreservoirer.
Herfra bliver det genanvendt, blandt andet til vanding i parken og toiletskyl i bygningen, og det er alt sammen en del af planlægningen af så stort et byggeri i hovedstaden i dag.
– Traditionelt set har landskabsarkitektur været det, der lå rundt om bygningen. Det var tit noget, man prioriterede lavest, når man byggede. Nu prioriterer man klimatilpasningen: At vi skal til at tilpasse vores byer til voldsomme og uforudsigelige skybrud, siger Rasmus Rune Nielsen, der er medstifter af bureauet Andel, der arbejder med at udvikle bæredygtige løsninger til byer til Berlingske.
Sund Naturpark er åben for alle og findes under Mærsk Tårnet på hjørnet af Blegdamsvej og Nørre Allé på Nørrebro.