Gadelygterne bliver snart tændt tidligere og slukket senere. Foto: Lars Just

Københavnerne føler sig som nemme ofre i trafikken, når mørket falder på. Nu lytter kommunen og tænder for byens lygter tidligere på eftermiddagen.

Vi er nået til den tid på året, hvor der allerede skal lygter på cyklen før klokken 16. 

Efter at vintermørket atter har sænket sig over hovedstaden, har flere utrygge borgere henvendt sig til kommunen med et ønske om, at gadelygterne i byen bliver tændt tidligere og slukket senere. 

De utrygge borgere er blandt andet bekymrede over, at deres børn skal gå til skole i tusmørke, og derfor har Københavns Kommune nu valgt at opfylde ønsket om mere lys på gader og stræder, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen til KBH.dk.

– Vi har modtaget cirka 15 henvendelser over de seneste måneder, og de handler om, at folk oplever det som utrygt at færdes i trafikken, når det er mørkt, fordi de har svært ved at orientere sig og føler, at de ikke bliver set i trafikken, siger centerchef Steffen Rasmussen.

Det har hidtil været sådan, at gadebelysningen blev tændt 20 minutter efter solnedgang og slukket 25 minutter før solopgang. Nu bliver lygterne tændt ved solnedgang og slukket 15 minutter før solopgang.

Det betyder, at gadelygterne i København nu vil være tændt 20 minutter længere om eftermiddagen og 10 minutter længere om morgenen.

– Gadebelysningens tænde- og slukketider er tidsstyret, og den tager ikke højde for vejret. Det betyder, at byen på regnfulde og overskyede dage opleves som meget mørk, hvis man er ude på et tidspunkt, hvor der endnu ikke er tændt for gadebelysningen, siger Steffen Rasmussen til KBH.dk.

– I vinterperioden falder tændingstiden sammen med myldretidstrafikken, hvor der færdes allerflest på de københavnske veje, så vi udvider tændingstiden for at forbedre trafiksikkerheden og øge trygheden, tilføjer han.

Den udvidede tændingstid gælder frem til den 31. marts, hvor solen tager over for kommunen. 

Den forsvundne by: Sådan har du aldrig set København før