Efterspørgslen på små lejligheder under 60 kvadratmeter i hovedstaden er stor. Udbud og salg er faldet drastisk de sidste to år.
Hvis du er på jagt efter en lille toværelses lejlighed i København, så er du ikke den eneste. Men det har du nok opdaget.
Det er næsten umuligt at finde en bolig på under 60 kvadratmeter i hovedstaden, viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Udbuddet af de små lejligheder er faldet med 34 procent fra 2015 til 2017, mens salget i samme periode er faldet med hele 20 procent. Samtidig er priserne kun gået én vej – op.
Som KBH.dk skrev tidligere på måneden, har kvadratmeterpriserne for ejerlejligheder netop rundet 40.000 kroner i København, og tal fra Boligsiden.dk viser, at det er de små lejligheder op til 60 kvadratmeter, der er steget mest i pris – nemlig 28 procent på to år.
De eksploderende priser på byens mindste lejligheder skyldes den høje efterspørgsel, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
– I 2005 blev der indført en regel om, at nybyggede lejligheder i København i gennemsnit skal være 95 kvadratmeter. Og i stedet for at bygge mange små og mange store, bygger man i stedet lejligheder, der ligger i et leje omkring de påkrævede 95 kvadratmeter. Det gør udbuddet og salget af de små lejligheder mindre.
– Det betyder, at der er nogen, der må se sig om efter andre måder at bo på, og det kan være med til at ændre beboersammensætningen i byen, siger Birgit Daetz til Boligsiden.dk.
Manglen på små boliger betyder, at mange københavnere må finde alternative måder at bo på. Andelen, der bor med andre voksne end dem, de er i familie eller danner par med, steget fra 6-10 procent i 2007 til 10-16 procent i 2015.
Mens antallet af solgte lejligheder på under 60 kvadratmeter er faldet drastisk, er salget af store lejligheder på 95 kvadratmeter eller mere steget med syv procent. Andelen af store lejligheder, der bliver solgt, er dermed på to år steget fra 27 til 31 procent, mens andelen af solgte små lejligheder er faldet fra 32 til 27 procent.
– Ændringen i andelen af solgte lejligheder illustrerer meget godt, hvad der er sket på markedet. På to år er andelen byttet rundt, så der nu bliver solgt flere store end små lejligheder. Og da priserne på de små lejligheder er steget mest, fortæller det os, at faldet i salget ikke sker, fordi der ikke er interesse for de små lejligheder. Det hænger snarere sammen med udbuddet, og den måde der bliver bygget på, siger Birgit Daetz til Boligsiden.dk.
Udviklingen er illustreret i tabellen herunder.
Bliv nabo til Bendtner: Svinedyrt håndværkertilbud til salg på Vesterbro