Foto: ViaRitzau

Udsigten til at mangle vand først på sommeren har sat betydningen af rent vand på dagsordenen. For rent vand er vigtigt for såvel vores sundhed, miljø og økonomi. Derfor kan vi i København være stolte af, at vandet i havnen er så rent, at vi kan svømme i det. Det er unikt, og markeres med Krüger Stafetten, som Ida Auken skyder i gang lørdag d. 26. august.

Miljøvirksomheden Krüger afholder hvert år Krüger Stafetten, der er 4×500 meter åbent vand svømning som en del af Trygfonden Christiansborg Rundt. Når startskuddet går til Krüger Stafetten lørdag d. 26. august i år, vil det være tidligere miljøminister Ida Auken (S), der trykker på aftrækkeren. Det sker for at sætte fokus på betydningen af rent vand:  

Vores rene, danske vand må vi ikke tage for givet, uanset om det handler om drikkevand eller badevand. Derfor er jeg glad for muligheden for at slå et slag for rent vand i forbindelse med Krüger Stafetten, der sjovt nok svømmer rundt om min arbejdsplads, hvor jeg hver dag kæmper for blandt andet klima og miljø”, siger Ida Auken. 

Fra industrihavn til rekreativt område

Muligheden for at bade i Københavns Havn er unik, og ses som et forbillede for mange andre storbyer i verden. Det nyder danskerne godt af, når vi hvert år hopper i havnen, men hvordan kan en tidligere havn med kloakoverløb og oliespild nu være så ren, at man kan svømme i den? Det skyldes innovativ tankegang og ingeniørmæssig snilde. 

“I samarbejde med Københavns Kommune og HOFOR har Krüger og andre været med til at sikre badevand i Københavns Havn. Det er et projekt, vi er stolte af, for som miljøorganisation med speciale i vandbehandling er sundt vand fundamentet i vores forretning. Derfor glæder vi os hvert år til Krüger Stafetten, der er med til at understrege betydningen af noget, som mange tager for givet: Det rene vand,” udtaler Leif Bentsen, Administrerende Direktør i Krüger.

Derfor er vandet rent

Vandet i afløbssystemet bliver ledt ned til flere store underjordiske bassiner, hvor vandet holdes tilbage, indtil der er plads til at lede det videre til et af Københavns store renseanlæg. Der beregnes løbende en prognose for, hvor meget vand der vil blive ledt til renseanlæggene fra afløbssystemet. På den måde kan renseanlæggene i god tid omstilles til at modtage mere vand og dermed reducere udledningen af spildevand andre steder. Sidenhen er Krügers digitale løsning, Hubgrade, blevet tilføjet for at forbedre spildevandskvaliteten og reducere overløb fra byens renseanlæg.