Det var dette syn, der fik Helle Knudsen til at reagere. Foto Helle Knudsen

Helle Knudsen blev mødt af et overraskende syn, da hun var ude og løbe på Østerbro. Her var asfalten badet ind i grønt vand.

Vand skal helst ikke have nogen farve.

Hverken når det kommer ud af vandhanen eller når det ligger i vandpytter på jorden.

Men det var præcis, hvad 57-årige Helle Knudsen oplevede under sin løbetur søndag eftermiddag. I området omkring Øster Allé så Helle Knudsen, at der lå en giftiggrønlig vandpyt, og undrede sig over den farligt udseende farve.

– Jeg var ude og løbe, og der var det så, at jeg opdagede det i skyndingen. Farven var jo ret markant grøn, og der tog jeg så lige et hurtigt billede. Jeg lagde bare mærke til den voldsomme farve og at der gik nogle og lavede et eller andet gravarbejde inde mod parken, siger Helle Knudsen til KBH.dk.

Og det er faktisk en god årsag til at det grønne vand pibler frem, forklarer Jimmi Jensen, der er projektleder i Hovedstadens forsyning, Hofor:

– Ja, det er simpelthen fjernvarmevand, der bliver farvet grønt. Den grønne farve er et sporstof, og det gør vi for at sikre os mod eventuelle lækager i rørene, siger han til KBH.dk. 

Det var denne grønne pøl af vand, som Helle Knudsen straks undrede sig over. Foto Helle Knudsen

Det grønne vand er det vand, der bruges til at varme vandet i ens varmebeholder, da det grønne vand bruges i varmvandsbeholderens varmespiral.

Vandet er farvet grønt, så man straks ved, hvis ens varmvandsbeholder lækker, når man går i bad eller skal bruge varmt vand fra hanen. 

Vandet er med vilje farvet grønt, så man sikrer sig mod lækager. Foto Helle Knudsen

– Den grønne farve er et sporstof, der har det rigtige uheldige navn uranin, der godt nok lyder farligt, men som er gennemtestet af embedslægen og som er ganske sikkert, hvis man enten får det på huden eller drikker det, siger Jimmi Jensen til KBH.dk.

Jimmi Jensen forklarer, at man også kan opleve det grønne vand i forbindelse med gravearbejde, som Helle Knudsen også oplevede. Det skyldes, at man oftest tømmer rørene af for vand, inden man lægger nye ledninger.

Han forklarer, at det er det samme stof, som bruges i USA, når man farver floderne grønne til den irske højtid St. Patricks Day, og når højtiden er slut, så vil sollyset automatisk nedbryde den grønne farve i vandet.

Den hidsige farve får nemlig folk til at reagere på deres vand, og derfor er der ikke nogle planer om at skifte sporstoffet ud foreløbig.

– Der er ikke et andet sporstof, der er ligeså godt rent miljømæssigt. Andre sporstoffer er mere røde eller lila i farven, men det har ikke den samme effekt, hvis man skal få folk til at reagere på vandet, siger Jimmi Jensen til KBH.dk.

Hvis man selv tænder for det varme vand derhjemme, og opdager at vandet er grønt, så har man en lækage i vandbeholderen og skal kontakte en vvs’er hurtigst muligt, lyder det fra Hofor. 

Fredagsbar på Vesterbrogade serverer frække cocktails med cremet is og gin