DSB sætter præventivt billetautomaterne ud af drift omkring nytår for at undgå hærværk. Foto: Jens Dresling

For at forebygge hærværk med fyrværkeri omkring nytårsaften, har DSB valgt at lukke alle udendørs billetautomater fra 30. december til 1. januar.

Hvis du skal med S-toget i dagene omkring nytår, skal du sørge for at huske dit rejsekort eller mobile klippekort.

DSB har tidligere oplevet, at de karakteristiske røde billetautomater, der er placeret på alle perroner, er blevet smadret med kanonslag og andet fyrværkeri, og da de er yderst omkostningstunge at erstatte, har DSB i stedet besluttet at lukke dem helt i dagene omkring nytårsaften.

– Det er ingen hemmelighed, at vi har haft nogle rigtig kedelige oplevelser, siger DSB’s informationschef Tony Bispeskov til KBH.dk.

– Vi har haft op mod 47 automater, der er blevet smadret nytårsaften, og det har betydet store omkostninger til nye automater, men det er også til gene for kunderne, fordi det altså tager noget tid at få dem op at køre igen. Så derfor har vi i stedet valgt denne model.

De lukkede automater vil være udstyret med skilte, der informerer passagerne om alternative muligheder for at købe billet.

Det er fortsat muligt at købe billet via SMS eller benytte de indendørs billetautomater, Rejsekort eller DSB App. Desuden man købe billetter på DSB.dk, i 7-Eleven på stationerne eller i Salg & Service-butikkerne på Københavns Hovedbanegård.

Hvis man alligevel ender i en situation, hvor man står på en station uden mobil eller kiosk ved hånden, så må man ikke bare tage toget uden billet. Det er folks eget ansvar at have en gyldig billet til rejsen trods omstændighederne.

– Hvis en dankortterminal ikke virker i en butik, så kan man heller ikke bare gå ind og tage varer fra hylderne gratis, siger Tony Bispeskov, der dog medgiver, at det kan være til gene for nogle rejsende.

Hærværk lukker billetautomaterne på alle togstationer i tre dage.

En ny billetautomat koster 250.000 kroner, og en smadret automat kan tage lang tid at reparere, hvilket kan være til endnu større gene for de rejsende, så derfor er den bedste løsning, at sætte maskinerne ud af drift i nogle få dage, indtil nytåret er overstået, forklarer DSB’s informationschef.

– Vi orienterer på forhånd og oplyser om alternative muligheder på stationerne. Vi har lukket billetautomaterne omkring nytår de sidste mange år, så det er efterhånden en tradition, som folk er ved at være vant til, men som desværre er nødvendig, siger Tony Bispeskov til KBH.dk.

Håndværkeren Dennis fandt 42 år gammelt postkort under renoveringen af postbygning på Vesterbro