Virksomheden Minimer bliver Vesterbros nye lokale salat- og spisebar, hvor du med din første bid er med til at mindske spild af mad. Du kan spise dig igennem lækre blandede salater og mindre serveringer.
Parret Maria Charlotte Larsen og Olivier Geppel har stiftet Minimer med overbevisningen om, at velsmag og minimering af madspild ikke er hinandens modsætninger, men at de to sagtens kan gå op i en højere enhed: “Vi vil ganske simpelt skabe velsmagende og bæredygtige måltider med fokus på at minimere spild af råvarer, uden at gå på kompromis med det gode veltillavede måltid”.
Flere og flere mennesker er så småt ved at få øjnene op for begrebet ”madspild”, der i overført betydning er ”mad, der kunne være spist af mennesker, men som ender som affald”. Bag denne betydning ligger et voldsomt tal på ca. 700.000 tons mad, der årligt bliver smidt ud – dette kun i Danmark. Maria og Olivier har selv ”bidraget til puljen”, men i slutningen af 2017 tog det en drejning: ”Vi kiggede i vores grøntsagsskuffe, der bød på – i vores optik – enormt kedelige grøntsager, der havde fået pletter eller mistet sin sprød- eller friskhed, siden vi købte dem, som da vi købte dem. Nu inspirerer grøntsagerne os, og vores kreative sans kommer virkelig i spil, da vi ikke kasserer dem længere men finder i stedet finder på nye, spændende måder at tilberede dem på”.
Kort holdbarhedsdato og grimme grøntsager batter
Minimer vil skabe et spisested, der skal bevise, at fødevarer med kort holdbarhed ingenting fejler. Her er den grimme grøntsag på lige fod med de såkaldte ”almindelige”. Netop denne tankegang omkring hvad der opfattes som ”almindeligt”, ønsker det unge par at gøre op med, for hvad er en almindelig grøntsag egentligt? Maria og Olivier mener, at der er sket et skred i, hvordan vi opfatter vores fødevarer og fortæller, at ”bare fordi en kylling har et par dages holdbarhed tilbage, eller grøntsagen er enten for lille, skæv eller har en enkelt plet på sig, betyder det ikke, at disse skal smides ud og ryge i kategorien madspild”.
”Vi vil åbne folks øjne og inspirere til at bruge hele råvaren – dels fordi det er tosset ikke at gøre det, men allermest fordi smagen stadig er hamrende god”, tilføjer Maria og fortæller i forlængelse, at Olivier, der er kok og madiværksætter, har afprøvet utallige måder at anvende råvarerne på.
Minimers tre definitioner på at mindske madspild
Minimer fokuserer altid på minimum én af deres tre definitioner; Råvarer der er ved at nå sidste holdbarhedsdato, råvarer som er blevet kasseret på grund af skønhedsmæssige årsager samt fuld udnyttelse af råvaren – nogle gange alle tre. ”Klassiske dyder som råvarekvalitet, velsmag og fødevaresikkerhed bliver dog aldrig kropmisser”, fortæller Olivier Geppel. Ligesom han nævner, at der vil selvfølgelig også blive brugt en masse lækre “almindelige” råvarer – økologiske og sæsonbaserede -, der ikke er madspildsrelaterede. ”Dette, hvis vi mener at vores salater og
serveringer måske mangler lidt fylde eller lidt mere smag og fordi vi godt ved, at vi ikke kan stoppe madspild med alle vores råvarer”.
Første åbningsdag bliver d. 14 januar
“Vi glæder os helt vildt til at åbne Minimer, et spisested, hvor alle serveringer er med fokus på at mindske madspild, men vi glæder os ligeså meget til at lave noget lækker mad og mest af alt skabe noget god stemning” siger stifterne Maria og Olivier, der endelig kan slå dørene op for det sted, de har drømt om – og ledt længe efter – i nu knapt halvandet år.
Adresse: Dybbølsgade 55, 1721 København V.
Åbningstider: Tirsdag-fredag: kl. 11-19 og lørdag: kl. 11-17.