Læsehunden Eika sidder og får læst historier op af drengen Sirius på 8 år. Foto: Lone Myrup

Hver uge hjælpe Lone og læsehunden Eika børn med læsevanskeligheder, og indsatsen virker, lyder det fra både forældre, børn og læsehunde.

Hver tirsdag eftermiddag har Lone Myrup siddet på Frederiksberg Bibliotek.

Siddet og lyttet og holdt snoren til sin hvide schweiziske hyrdehund Eika. For hver uge besøger Eika og Lone Myrup biblioteket, men det er ikke Lone selv, der har hovedet begravet i bøgerne.

Sammen med Lone er Eika nemlig læsehund i den frivillige foreningen Læsehunde, hvor Eikas våde snude og lyttende ører sidder klar, mens børn med læsevanskelige kan læse højt.

Børnenes forløb varer i alt seks uger, og hunden gør børnene trygge, når der skal læses højt. 

– Hunden er der for at skabe noget ro for barnet, der ikke dømmer, når barnet skal læse op. Hunden er glad, den bliver kælet lidt og får læst en historie op, uden at have nogle forventninger til barnet, siger Lone Myrup til KBH.dk.

I bibliotekets rolige omgivelser kan børnene læse for Eika, der måske samtidig bliver nusset og får godbidder. Men det er ikke kun for sjov, at hunden er med på biblioteket. For børnene bliver rent faktisk synligt bedre til at læse, hvilket var en stor overraskelse for Lone Myrup.

– Ja, jeg kan jo bare se, at det virker. Jeg har to drenge, som jeg er ved at være færdig med nu i forløbet. Og efter bare første gang kom en af mødrene hen til mig og sagde, at det havde hjulpet i skolen, siger hun til KBH.dk. 

Drengen Sirius på 8 år sidder og læser for den rolige Eika. Foto: Lone Myrup

For når det kun er hundens bløde ører, der skal lytte til børnenes læseevner, så bliver forventninger om at læse rigtigt erstattet med motivation og lysten til at læse flere historier for Eika.

– Det er noget helt særligt for de her børn, og man kan mærke at de er stolte og glæder sig til at gå til læsehund. Jo bedre børnene bliver til at læse, jo flere historier kan man læse højt for hunden, og det motiverer børnene til at øve sig derhjemme. 

– Det kan godt være, at børnene så har øvet sig så meget at de kan historien udenad, men så har de i det mindste læst derhjemme, inden de kom på biblioteket, påpeger Lone Myrup til KBH.dk.

Ikke nok med at børnene glæder sig til at læse højt, så glæder den næsten to år gamle Eika sig også til at komme med på biblioteket. Når de først kommer over på Frederiksberg Bibliotek, så får Eika et særligt tørklæde på og en snor, som hunden har fået som en slags uniform. Og her sidder den rolige Eika og lytter til børnene, mens Lone Myrup oplever, hvordan at børnene udvikler sig til at blive bedre og mere selvsikre, når det kommer til læsning.

Børnene er i et forløb i seks uger, hvorefter de får et diplom. Men allerede efter få gange, kan Lone Myrup mærke en forskel for børnene. Foto: Lone Myrup

– En af mine elever har haft rigtig svært ved at læse, men har rykket sig helt vildt på de seks uger som kurset varer. Han startede med at komme med en bog, som han havde øvet sig på. I tirsdags kom han med fire bøger, som han havde fundet på hylden, og det er jo fantastisk at være med til at gøre den gode gerning, siger Lone Myrup til KBH.dk.

I alt findes der cirka 75 læsehunde landet over, men da Lone Myrup oplever stor efterspørgsel fra forældrene, håber hun at flere hundeejere vil blive certificeret som læsehunde. Det kræver tilmelding på forhånd at gøre brug af en læsehund til sit barn, og det tilbud var der cirka 300 børn landet over der benyttede sig af.

Kom ind og få Guinness og gratis fadøl, når Old Irish Pub slår dørene op fredag på Gråbrødretorv